Jämin Mini Distance 2022

29.10.2022

Kisakertomus Jämi Mini Distance 2022

Kisapäivä valkeni kohtalaisen harmaissa ja tuulisissa merkeissä ja ensimmäisen startin aikaan sade alkoi helliä kaikkia 16:a osallistujaa. Alun perin kilpailuun oli ilmoittautunut 18, mutta kaksi heistä ei päässyt paikalle. Kilpailun järjestelykulisseissa jouduttiinkin kilpailun järjestämistä harkitsemaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Tänä vuonna kilpailukalenterissa sattui valitettavasti olemaan toiset kisat päällekkäin lähialueella, mikä vaikeutti myös talkoolaisten hankkimista. Seuralla on onneksi sitoutunut ydinryhmä, joten kilpailuiden järjestelyt onnistuivat kuitenkin vaikeuksitta.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjen tilanne oli äärimmäisen tiukka. Ykköspaikkaa piti Sonja Heinonen (16:53.7) ja seuraavat eli Michela Kärkkäinen (18:45.4), VP Lehtomäki (19:12.0), Ari Laitinen (19:20.6) ja Pia-Lisa Alpua 19:31.1), olivat kaikki vajaan minuutin sisällä toisistaan, joten loppupäivälle saattoi odottaa melko tiukkaa kilpailua ja samalla toivoa, että säätiedot eivät tällä kertaa pitäisi paikkaansa. Ensimmäisellä kierroksella ajeltiin vauhdikkaita kierroksia ja radan nopeusennätykset pistettiin uusiksi. Michela Kärkkäisen keskinopeus 24,92km/h oli hallitsevaa kierrosnopeusennätystä vauhdikkaampi. Sonja Heinosen ajosta saatiin tätäkin nopeampi aika, eli uusi yhden kierroksen nopeusennätys on keskinopeudeltaan 27,701km/h. Kaikkien neljän kierroksen ajettu nopeusennätys ei muuttunut, joten se pysyy Vesa-Pekka Lehtomäen hallinnassa vuodelta 2021.

Ensimmäinen kierros ajettiin tässä sulanmaan erikoiskilpailussa siis väliaikalähtönä ja lopuille kolmelle kilpailijat saivat startata, milloin halusivat. Ainoa rajoite oli, että kymmenen tunnin sisällä ensimmäisestä lähdöstä tuli olla viimeinen kierros ajettu. Tämä lisäsi tuttuun tapaan taktikointia, kun kilpailijat ilmoittautuivat sopivasti peesaamaan edelle lähtenyttä jatkokierroksilla.

Kakkoskierroksen vei Sonja Heinonen (18:39.5) ja jälleen tasainen nippu kärjessä parin minuutin sisällä. Kakkosena maaliin toiselta kierrokselta kurvasi VP Lehtomäki (19:55.7), kolmantena Pia-Lisa Alpua ja heti perässä olivat Michela Kärkkäinen (20:21.0) ja Ari Laitinen (22:10.7). Järjestys siis sekoittui hieman, mutta kisa pysyi edelleen tiukkana.

Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen ovat kilpailijat ottaneet pidemmän tauon ja näin kävi tälläkin kertaa. Tämä onkin hyvä väli antaa koirille huoltoa ja lepoa, sekä tankata kuljettajat, sekä varmistaa, että teltat pysyvät maassa, tuuli oli nimittäin yltynyt melkoiseksi. Muun muassa ajanottoteltassa pidettiin peukkuja, että peräkärryt ovat riittävä paino. Hyvin pitivät, ei hypännyt kuin metrin verran.

Kolmansien kierrosten aikoina alkoikin sitten tapahtua muutoksia. Sonja Heinonen ilmoitti uran varrelta keskeyttävänsä kilpailun. Pia-Lisa Alpualla ei ollut onni myötä. sillä hän oli joutunut ottamaan koiran pois valjakosta ja kisalaitteeseen kuljetukseen, joka sääntöjen mukaan johti hylkäykseen. Kolmannen kierroksen kärki muodostui seuraavanlaiseksi: VP Lehtomäki (24:10.9), Michela Kärkkäinen (25:55.0) ja Ari Laitinen (27:31.9), lisäksi kolmannella kierroksella kannoille tulivat Anu Parikka (29:00.3) ja Kirsimarja Lampinen (30:57.0), joka ajoi koko kisan läpi kierrosaikojen valossa todella tasaisella suorituksella. Kolmannen loppuun ajoi kaiken kaikkiaan 12 kilpailijaa. Sääolosuhteet ja sen seurauksena reitin käyminen raskaammaksi oli varmasti vaatinut veronsa.

Viimeiselle kierrokselle starttasi lopulta 9 kilpailijaa ja pimeys sekä alla olevat kierrokset alkoivat jo näkyä selkeämmin ajoissa, kuten jo kolmannellakin oli nähtävissä. Viimeisen kierroksen kärki tuli maaliin seuraavasti: V-P Lehtomäki (28:25.0), Ari Laitinen (30:02.5), Kirsimarja Lampinen (31:10.5), Michela Kärkkäinen (31:10.5). Ensimmäisenä kaikki neljä kierrosta oli kuitenkin valmiina Zofia Jutilalla, joka laittoi kisat pakettiin pari tuntia ennen muita. Illan pimeässä uralla on tietynlaista tunnelmaa. Osa kilpailijoista odottaa illan pimenemistä ja halloweeniin sopivaa tunnelmaa.

Kisan aikana punnittiin uudelleen myös pistokokeilla kisakärryjä ja erityistarkkailussa olivat jarrut ja muut varusteet. Myös varikkoalueella kiinnitettiin huomiota mm. reissuketjujen lukkoihin ja vielä tässäkin muistutuksena, niin BGB-lukot eivät ole sallittuja kisa-alueella koirien kiinnityksessä mihinkään.

Illan pimetessä saatiin kaikki valjakot maaliin ja oli palkintojen jaon ja loppukarkeloiden aika. Kisan voittajaksi tuli V-P Lehtomäki yhteisajalla 1:31:43.6, kakkoseksi Michela Kärkkäinen yhteisajalla 1:37:23.9 ja kolmanneksi Ari Laitinen yhteisajalla 1:39:05.7. Perinteisesti olemme palkinneet myös kilpailun valo- ja ääni-installaation, sekä pisimpään uralla viihtyneen kilpailijan ja tänä vuonna molemmat palkinnot pokkasi Alina Kluszewski, toivottavasti hieman huonovointinen kyytiläinen on jo irrotettu kärrystä 😉. Lisäksi palkitsimme suurimman valjakon ja tästä ei tarvinnut paljon arpoa, sillä voittaja oli Anttoni Tolvi, joka starttasi 20 koiralla.

Tästä siirryttiin vielä juhlistamaan syyskauden loppua hotellin ravintolapuolelle, jossa iltaa viihdytti Seppo Koivisto kattauksella kotimaista ja ulkomaista pop-rock-tarjontaa. Aamuyöstä viimeisetkin kisaajat olivat löytäneet nukkumaan ja voidaan täydellä sydämellä todeta, että jälleen kerran tämä MD-kisa lunasti paikkansa hyvän mielen ja yhteisöllisyyden kilpailuna. Isot kiitokset vielä talkooporukalle, jotka pitivät hommaa pystyssä tuulen ja tuiskun keskellä, sekä tietysti kilpailijoille, jotka melko pitkienkin matkojen päästä tulevat vuodesta toiseen lopettamaan syyskauden Jämille. Näihin tunnelmiin on hyvä päättää tämän vuoden kilpailut ja pienen hapenoton jälkeen alkaa punoa juonia ensi vuodelle.

Kuvat: Kimmo Virkki

In English

Jämi Mini Distance 2022

Jämi Mini Distance is a special dry-land event with one unrestricted competition class (DR). In the first start you must have at least four dogs, in the following at least three. There is no upper limit to number of dogs. The weight of the dog rig is determined by the amount of dogs. For every dog the pulled weight is 25kg (for example four dogs total weight is 100kg and every dog adds 25kg to total after that. Weight of the musher is not included in the rig weight. Handler is ok to have, but is not allowed to assist in the movement in any way, however handler is allowed to brake. After the official weighing it is not allowed to remove weight from the rig, even if you would be starting with less dogs.

When racing with four dogs it is allowed to use three wheeled rig, for more than four dogs you must use four wheeled rig ( for example all-terrain vehicle). The race consists of four laps of 7,8km, which must be driven within ten hours. First start is an interval start, for the ones after that you choose your start time. By completing one lap you will get in the results listings.

Registration through webform: HERE
Last registration date: 16.10.2022 22:00
Registration fee: 60€
More info: hallitus@l-svu.fi