Jämi SM World Cup- race 2019

DR8 Tapio Mansikkaniemi ja Kurt Köcher

12-13.10.2019 järjestetyt sulanmaan SM- kisat keräsivät valjakkourheilijoita Jämin urille ympäri Suomea. Koska kilpailussa oli myös mahdollisuus kerätä World Cup- pisteitä, oli liikkeellä myös joitakin kilpailijoita ulkomailta asti, mm. Venäjältä, Ruotsista, Latviasta ja Virosta.

Ensimmäinen kisapäivän aamu oli syksyn kisojen totuttuun tapaan sateinen ja suhteellisen lämmin. Lämpötila oli 8 asteen tienoilla. Sade onneksi taukosi ja päivä päästiin vetämään läpi ilman suurempia vesikuuroja. Urat olivat suhteellisen raskaat, mutta tästä huolimatta lauantaina saatiin Jämin 7,7 km uralle uusi rataennätys: DR 8- luokan Vesa-Pekka Lehtomäki saatteli Pasi Heinosen kahden viikon takaisen ajan 14:25,9 unholaan kellottamalla uuden ennätysajan 14:11,2.

Lauantaina nähtiin toinenkin rataennätys Pekka Niemen suoriutuessa miesten koirapyöräilyssä 6,8 km urasta ajassa 11:41,2. Edellinen ennätys 11:50,3 oli Pekan nimissä vuoden 2018 SM-kisoista.

Lauantaina kisattiin yhdentoista eri luokan voimin (DR8, DR4, DR4j, DS2, DS1, DS1j, DBM, DBW, DCM , DCW ja DCj) Näiden lisäksi oli lasten koirajuoksu- luokat (nuoremmat- ja vanhemmat kuin 7-vuotta) Lapsia oli mukana hieno määrä, yhteensä 13 kpl.

Miesten-, naisten- ja junioreiden koirajuoksun ollessa yksipäiväinen, päästiin päivän päätteeksi jakamaan Suomenmestaruus mitalit ripeimmille juoksijoille. Naisten luokan mestaruus meni Hanna Kaipiaiselle, hopealle Henna Lappi ja pronssia Jenna Kankolle. Miesten ja juniorien luokissa ei valitettavasti saatu Suomenmestaruus mitaleita jaettua osallistujamäärien jäädessä alle kelpoisuusrajan. Miesten luokan voitti Ari Rastas ja juniorien luokan Tuomas Kotinurmi

Lauantai- iltana koettiin ripaus glamouria, kun halukkaat pääsivät istumaan iltaa Musher Dinnerin merkeissä. Väkeä dinnerille osallistuikin mukavan paljon, tunnelma oli rento ja pöydissä löytyi varmasti kaikille yhteisiä puheenaiheita. Suomessa harvemmin tällaisia järjestetään ja L-SVU toivoo, että tästä saataisiin ainakin arvokisoihin pientä lisämaustetta, miksi ei muihinkin kisoihin.

Sunnuntai- aamu alkoi rankassa sumussa, ilman ollessa hieman lauantaita viileämpi. Tiedossa oli jännä kisapäivä ja taistelu Suomenmestaruuksista, aikaerojen ollessa joissakin luokissa lauantain jäljiltä erittäin pienet.

Päivän ensimmäinen luokka oli DR8, jossa Pasi Heinosen huima parannus ensimmäisen päivän aikaan ei riittänyt kilpailun voittoon, vaan Vesa-Pekka Lehtomäki vei mestaruuden 35 sekunnin erolla Pasiin. Pronssia ajoi Arto Venninen. Pasin sunnuntain aika 13:48,5 on 7,7 km uran uusi rataennätys!

Seuraavana oli vuorossa miesten- ja naisten koirapyöräilyt (DCM ja DCW). Miesten luokassa Pekka Niemi säilytti johtopaikkansa vei Suomenmestaruuden. Hopealle tuli Matti Laaksonen ja pronssia sai Vesa-Pekka Jurvelin. Pekka paransi sunnuntaina aikaansa ja kaunisteli jälleen rataennätystä uusiin lukemiin 11:34,7.

Naisten luokan mestaruuden vei nimiinsä Kati Mansikkasalo-Jurvelin minuutin ja seitsemän sekunnin erolla ennen Heidi Liimataista. Pronssille sijoittui Tanja Ignatius.

DR4 luokan mestaruudesta käytiin kova vääntö. Lauantain jälkeen kärkikolmikko mahtui 5 sekunnin sisään joten tiedossa oli eeppinen taistelu. Teemu Lojamo nousi toiselta sijalta voittoon 6 sekunnin erolla Riitta Kempeen, Riitta oli lauantain jälkeen kolmannella sijalla. Pronssi meni lauantain kärkinimelle Katariina Milojkovicille, ainoastaan 0,9 sekunnin erolla Kempeen! DR4 oli kisojen runsaslukuisin luokka osallistujien määrällä mitattuna.

DS1j eli 1-koiran junioirien kärryluokan voittoon viilletti Aliina Mäkinen niukalla 12,7 sekunnin erolla Amanda Kreiviin.

DS1- luokan mestaruudesta käytiin myöskin kova taistelu. Lauantain jälkeen johtopaikalla ollut Kai Immonen pudotettiin Vesa-Pekka Jurvelinin huikean ajon toimesta hopealle. Tuomas Notko säilytti lauantain sijoituksensa ja tuloksen täten pronssia.

DR4 junioriluokan ylivoimaiseen voittoon kärrytteli Siiri Kytölä. Siirin kokonaisajalla 18:35 olisi sijoituttu aikuisten DR4- luokassa sijalle 5!

DS2 luokan mestaruuteen potkutteli Kai Immonen. Ero hopeasijalle jääneeseen Maija Nivalaan oli vaivaiset 1,1 sekuntia! Pronssille Ripsa Järvi

Sunnuntaina viimeisenä ohjelmanumerona nähtiin viesti, jossa jaossa oli myös Suomenmestaruus. Joukkueita oli ilmoittaunut mukavat 11 kpl ja massalähtönä toteutettava ensimmäinen osio keräsikin hienon määrän katsojia.

Joukkueista ensimmäisinä lähteneiden juoksijoiden osuuden jälkeen kärjessä oli Sisä-Suomen Valjakkourheilijat 15,6 sekunnin erolla Uudenmaan vetokoiraurheilijoihin. Toisen, eli DS1 kärryosuuden jälkeen Uudenmaan vetokoiraurheilijat oli jäänyt jo puolen minuutin päähän ja Kymen vetokoiraseura oli tässä vaiheessa ilmoittautunut taisteluun hopeasta ollessaan lähes tasoissa UVU:n kanssa.

Viimeisen, eli koirapyöräilyosuuden päätyttyä SiSuVa oli tuloslistan ykkösenä, toisena Uudenmaan vetokoiraurheilijat ja pronssilla Kymen vetokoiraseura.

L-SVU tahtoo kiittää kaikkia kilpailijoita ja handlereita, kisaorganisaatiota ja erityisesti talkooväkeä, ilman teitä kisoja ei saataisi järjestettyä.

Seuraavaksi syksylle on vielä ohjelmassa hyväntuulinen ja rento Jämi MD 2-3.11. Ilmoittaudu mukaan! Lisäksi aloittelemme yhteistreenejä johon kaikki ovat tervetulleita. Lue lisää Facebookista!