Jämin kevätkisa 2023


Jämillä ajeltiin vielä reellä huhtikuun puolivälissä, mutta sen jälkeen kevät tuli kohisten. Treenireittien sulamista kisakuntoon piti avitella talkoovoimin, mutta kevätkisaan saatiin harvinaisen kuivat urat. Yhtään lätäkköä ei tainnut kilpailu-urilta löytyä. Myös sää suosi kilpailulauantaita, jolloin aurinko paistoi muttei aamupäivän lämpötilat nousseet liian korkeiksi. 

Päivän ensimmäisenä luokkana ajettiin pisin kilpailumatka, eli kahdeksan koiran kärryluokka. Ensimmäisenä lähtijänä luokassa oli Sonja Heinonen, joka starttasi kuudella x-rotuisella koiralla. Heinonen saapui maaliin, ajalla 14:01,1, jolloin keskinopeus 7,8 km matkalla oli 33,36 km/h. Heinosen suoritus oli luokan nopein ja tällä suorituksella hän voitti luokan kilpailun ollessa yksipäiväinen. Toisena uralle lähti Arto Venninen viiden x-rotuisen kanssa. Venninen ajoi uran keskinopeudella 30,19 km/h ja Venninen sijoittui luokassaan kolmanneksi. Juha-Pekka Björkstedt starttasi kahdeksalla x-rotuisella ja suoritti uran keskinopeudella 30,66 km/h. Björkstedtin suoritus sijoitti hänet luokassaan toiseksi. Neljäntenä luokassa uralle lähetettiin Zofia Jutila, joka starttasi kahdeksalla x-rotuisella käyttäen kilpailuvälineenä kärryn sijaan mönkijää. Sekä Jutila että Björkstedt ovat tutumpia pidemmiltä matkoilta. Jutila antoi raskaammalla välineellä kilpakumppaneilleen tasoitusta ja hänen keskinopeudeksi tuli 12,46 km/h. Viimeisenä uralle lähti kahdeksan koiran luokassa ensikertalainen Elisa Mursu. Mursun keskinopeus siperianhuskyjen kanssa uralla oli 14,57 km/h, jolloin hän sijoittui sijalle neljä.

SP8 Sonja Heinonen
SP8 Sonja Heinonen

Seuraavana ajettiin neljän koiran kärryluokka, jossa matkana oli 5.1 km. Luokkaan oli ilmoittautunut yhdeksän valjakkoa, joista Joonas Koskinen oli estynyt osallistumaan. Luokassa suurin osa kilpaili siperianhuskyilla, mutta Kärkkäisellä sekä Heikkisellä oli x-rotuiset valjakot. Luokassa ensimmäisenä uralle starttasi Milla Gröndahl, jonka toisena lähtenyt Lauri Kivioja otti kiinni uran loppupuolella ja ohitti Gröndahlin. Gröndahlin keskinopeus uralla oli 26,33 km/h, joka riitti sijalle neljä. Kiviojan keskinopeus uralla oli 29,12 km/h ja hän sijoittui luokassaan kolmanneksi. Koskisen pois jäämisen vuoksi Michela Kärkkäinen starttasi Kiviojan jälkeen kahden minuutin välillä. Kärkkäinen ajoi jälleen kerran lainavaljakolla ja tällä kertaa hän ajoi ensimmäistä kertaa Ville Rakkolaisen koirilla. Kärkkäisen keskinopeudeksi saatiin 31,84 km/h, joka riitti kirkkaasti luokan voittoon. Kärkkäisen uralla viettämä aika oli 9:36.5. Kärkkäisen perään uralle lähti ensimmäistä kertaa sulalla maalla kilpaileva Katja Heikkinen, jonka aikaisemmat ajetut kilpailut ovat keskittyneet keskipitkiin matkoihin. Heikkinen sijoittui luokassaan toiseksi keskinopeudella 29,86 km/h. Kuudentena uralle starttasi Josefiina Santala kolmen siperianhuskyn kanssa. Josefiinan kanssa rintarinnan maaliin saapui perässä lähtenyt Emmi Ruusunen. Ruususen keskinopeudeksi 22,3 km/h ja Santalan 20,85 km/h. Toiseksi viimeisenä uralle starttasi Rami Hyytiäinen ja viimeisenä Henna Kauppila. Kauppila oli ottanut Hyytiäisen kiinni ja hekin saapuivat maalisuoralle rinnakkain ajaen. 

DR4J Oona Hiukkamäki
DR4J Oona Hiukkamäki

Pienen välin jälkeen neljän koiran kärryluokan perään ajettiin juniorien neljän koiran kärryluokka, jossa oli yksi osallistuja. Aktiivisesti kilpailuihin osallistuva Oona Hiukkamäki ajoi neljällä siperianhuskyllä aikuisten luokassa kilpailukykyisen ajan keskinopeudella 24,32 km/h. 

Viimeisenä virallisena luokkana ajettiin kahden koiran kärryluokka 5,1 km matkalla. Luokkaan ilmoittautuneita oli yhdeksän kappaletta, joista kaikki pääsivät starttiviivalle. Ensimmäisenä kilpailu-uralle lähetettiin Kimmo Sipilä, jonka koirista toinen oli lyhytkarvainen saksanseisoja ja toinen risteytyskoira. Sipilän keskinopeus oli 29,22 km/h. Toisena uralle lähtenyt Pekka Niemi saavutti maalin heti perään. 

Niemen keskinopeus yhden saksanseisojan kanssa oli 30,41 km/h. Neljäntenä uralle lähtenyt Kai Immonen otti kiinni ja ohitti kolmantena saksanseisojien kanssa lähteneen Pasi Laamasen. Immonen ajoi luokan nopeimman ajan 9:11.4 kahden saksanseisojan kanssa. Immosen keskinopeus oli 33,29 km/h. Laamasen keskinopeus oli 28,14 km/h ja hänen sijoituksensa oli viides. Viidentenä uralle lähti alaskanhuskyillä ajava Sirpa Säilä. Säilän keskinopeudeksi laskettiin 25,96 km/h. Kuudentena starttasi siperianhuskyilla Eveliina Forsblom ja hänen keskinopeus kilpailuissa oli 18,82 km/h. Seitsemäntenä uralle lähti Tuomo Uusitupa siperianhuskyilla ja hänet otti kiinni perään saksanseisojien kanssa ajanut Henna Lappi. Lappi sai sujuvan ohituksen ja keskinopeudeksi maalissa tuli 33,27 km/h. Nopeimpaan Immoseen eroa vain 0,4 sekuntia. Uusituvan keskinopeus oli 16,54 km/h. Viimeisenä virallisten luokkien kilpailijana uralle lähti Ossi Husu australian paimenkoirien kanssa. Husun keskinopeus 18,47 km/h.

Ville Rakkolainen harrasteluokassa
Ville Rakkolainen harrasteluokassa

Virallisten kilpailuluokkien jälkeen ajettiin 1 - 4 koiran harrasteluokka, jossa ajaa sai siis alle neljällä koiralla soveltaen virallisten kilpailuluokkien sääntöjä kilpailuvälineen suhteen. Harrasteluokka saavutti suurta suosiota ja siihen ilmoittautui 25 valjakkoa. Luokassa nähtiin kaiken kirjavia koirarotuja ja startteja neljällä koiralla kolmipyörällä aina koirajuoksijoihin. Meininki näytti iloiselta ja hyväntuuliselta. Luokkaan osallistuneet palkittiin diplomilla ja heidän kesken arvotiin ilmaisia osallistumisoikeuksia kilpailuluokkiin. 

Juha Leppäkynnäs harrasteluokassa
Juha Leppäkynnäs harrasteluokassa

Kuvat: Jenna Jönkkäri


Jämin kevätkisa ajetaan perinteisesti yksipäiväisenä 6.5.2023. Kilpailuviikonloppuna järjestetään myös Coste Racedogs-luento sunnuntaina 7.5. Luvassa siis kauden päättävä kisa ja hyvä mahdollisuus oppia uutta tulevalle kaudelle koirien harjoittelusta ja huollosta.

Ilmoittautuminen kisaan TÄSTÄ