Jämin Pentuleiri 2022

Jämin pentuleiri järjestettiin 18.6.-19.6.2022 Niinimajalla. Osa leiriväestä saapui paikalle jo perjantai-iltana ja tällöin järjestettiin myös seuran vuosikokous, joka keräsi mukavan määrän jäsenistöä paikalle. Leirille ilmoittautui lähes neljäkymmentä osanottajaa. 

Varsinainen ensimmäisen leiripäivän aamu oli viileä ja sateeton. Aamu aloitettiin treenikokoontumisella, jossa oli mahdollista esittää toiveita. Suurin osa ei tullut kokoontumiseen paikalle, vaan lähti omatoimisesti treenaamaan ajoissa koiriaan. Tiesivät kai, että sääennuste näytti sateiden lähestyvän. Treenaajat taisivatkin säästyä pahimmalta kastumiselta, sillä rankat sateet alkoivat aamupäivän aikana. 

Leirin virallinen aloituskokoontuminen järjestettiin lauantaina puolilta päivin. Iso porukka mahtui mukavasti sisätiloihin. Leiritoimikunnan jäsenet (J-P Nurmi, Sonja Purra, Johanna Pelli ja Milla Gröndahl) vetivät alkupuheen ja leiriläiset esittelivät itsensä vapaamuotoisesti. Leirille oli saapunut väkeä hyvin erilaisista harrastuslähtökohdista. Toiset olivat tuoreita harrastajia ja toisilla kokemusta vuosikymmeniltä. Leirin nuorin osanottaja oli taaperoikäinen ja vanhin 81-vuotias Kalevi Vainio, jonka aktiivisuus lajin parissa herättää ihailua. Leiriä rikastuttivat myös monentyyppiset koirat. 

Kalevi Vainio
Kalevi Vainio

Tomi Niemi saapui leirille kertomaan näkemyksiään ja kokemuksiaan koiralauman pitämisestä, koirien käyttäytymisestä ja koirien kouluttamisesta. Tomi on ollut pitkään lajissa mukana ja kasvattaa Wintry-kasvattajanimellä siperianhuskyja. Tomi on toiminut puhdasrotuisten rekikoirien käyttö- ja kilpailukokeissa ylituomarina ja tuomarikouluttajana. Agilityssä Tomi on pätevöitynyt koulutusohjaajaksi ja koetoimitsijaksi. Lisäksi Tomilla on MH-luonnekuvauksissa B-toimihenkilökortti. Tomin esitys oli ennemminkin dialogi kuin luento, jolloin yleisö pääsi ottamaan osaa keskusteluun. Tomin mukana aihetta oli esittelemässä Kaisa Sipponen. Tilaisuutta oli elävöitetty erilaisilla videopätkillä, joissa koirat käyttäytyivät hyvin hallitusti, mutta kuitenkin rennosti ja koiramaisesti. Tomin ja Kaisan vetämä tilaisuus keräsi paljon positiivista palautetta. 

Positiivista palautetta oli saanut myös edellisenä syksynä treenileirillä järjestetty kilpailusimulaatio, joten se päätettiin järjestää myös pentuleirillä. Simulaatiolla tarkoitetaan todellisuuden jäljittelyä. Simulaatio helpottaa oppimista ja parantaa aikanaan todellista suoritusta. Kilpailusimulaation tarkoituksena on häivyttää väliä todellisen kilpailutilanteen ja harjoitustilanteen välillä. Poistetaan kilpailuiden paine, mutta jätetään kilpailuiden muut elementit harjoiteltavaksi. Pentuleiriä järjestettiin erityisesti aloittelevia harrastajia silmällä pitäen ja simulaatio sopii erityisesti aloitteleville harrastajille. Kilpailusimulaatioon saa ja on suositeltavaakin osallistua taustoista riippumatta. Kilpailusimulaatioon osallistuminen voi madaltaa kynnystä oikeisiin kilpailuihin osallistumiseen. Lisäksi simulaatio opettaa käytännönläheisesti kilpailuihin kuuluvia rutiineja. Kilpailusimulaatioon voi lähteä myös totuttamaan kokemattomia ja nuoria koiria kilpailutilanteisiin tai osallistua ihan huvin vuoksi. Simulaatiota varten ei tarvitse hankkia eritystä välineistöä vaan siihen saa osallistua tavallisilla treenivälineiillä. Tällä leirillä väkeä osallistui juosten, pyörällä, kikkareilla, kärryillä ja mönkijöillä. Lauantaina pidettiin kilpailusimulaatiosta infotilaisuus, jonka jälkeen ilmoittauduttiin. Simulaatioon osallistui kolmetoista valjakkoa. Infotilaisuudessa sai myös esittää toiveita simulaatiota varten. Koska kyseessä on harjoitustilaisuus, eikä oikea kilpailu niin on mahdollista luoda kilpailusimulaatioon esimerkiksi ohitustilanne. Muutama harrastaja halusikin päästä ohittamaan tai tulemaan ohitetuksi simulaatiossa. 

Illan mittaan rankkasateetkin väistyivät ja illaksi saatiin upea keli. Osa lähti vielä illalla treenaamaan koiriaan. Iltaa vietettiin rennosti saunoen ja kodalla grillaten. Väki tuntui tutustuvan toisiinsa.

Sunnuntaiaamuna aamukahvien jälkeen pidettiin simulaation ajajien kokous. Ajajien kokouksessa käytiin läpi lyhyesti simulaatioreitti ja reittimerkinnät. Ajajien kokouksen jälkeen väki meni valmistelemaan valjakoitaan lähtöön ja ensimmäinen valjakko starttasi uralle kello yhdeksän. Simulaatiossa oli sähköinen ajanotto, lähtökello, selkeät maali- ja lähtöalueet ja hyvin suljetut reitit kuten L-SVU:n kilpailuissa muutenkin. Reitti oli suunniteltu lyhyeksi, jotta matkan pituus ei tulisi esteeksi osallistumiselle. Simulaatio saatiin onnistuneesti päätökseen ja simulaation jälkeen vielä kokoonnuttiin yhteen. Tällöin oli mahdollista esittää kysymyksiä ja keskustella heränneistä ajatuksista. Syntyikin hyvää keskustelua mm kilpailujen ohitussäännöistä. 

Silja Oksanen simulaatiossa
Silja Oksanen simulaatiossa

Leirin jälkeen kerättiin nettilomakkeella palautetta leiristä. Palaute oli positiivista ja sai paljon kiitosta. Leirit nähdään odotettuina tapahtumina. Sisällöllisesti toivottiin eniten treeniluentoja ja treenaamista tukevia aktiviteetteja. Lisäksi muutamia toiveita tuli ruokintaluennoista. Yksi toive koski "häiriökujaa", jolla oletettavasti tarkoitetaan luotuja häiriötilanteita treenireitin varrelle kuten viehe, linnunpelätin ja vesilammikko. Asialla on voitu myös tarkoittaa vastaavaa taluttaen suoritettavaa häiriötilanteisiin liittyvää tehtävää. 

Lisäksi positiivista palautetta keräsi rento ajanvietto ja "illan istuminen". Leirit koetaan sosiaalisesti tärkeänä ja voimavaroja tuottavana. 

Elina Roponen
Elina Roponen

Yksi toive koski leirin ajankohtaa. Toivomus oli, että treenileiri olisi syyskuussa. Treenileirin järjestämisellä elokuussa on harrastajille pyritty tarjoamaan aikaa ehtiä soveltamaan uusia oppeja jo lähestyvälle kilpailukaudelle. Lisäksi syyskuussa järjestetään kilpailuja ja muita valjakkoharrastajien keskuudessa tärkeitä tapahtumia. Yritämme välttää päällekkäisyyksiä muiden seurojen tapahtumien kanssa. 

Leirin koettiin antavan tietoa ja kasvattavan rohkeutta. Ensikertalaisille toivottiin esittelyjä valjakkoharrastukseen liittyvistä välineistä. Treenileirillä oli syksyllä valjaiden sovitusinfo, ja mahdollisesti sitä tullaan leirillä tulevaisuudessakin järjestämään.