Jämin Syyskisa 2022

Jämin syyskisa 1.-2.10.2022

Jämin syyskisa ajettiin lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna mukavassa viileässä säässä. Paikka on käynyt jo tutuksi, sillä tällä samaisella paikalla on kilpailtu vuodesta 2018. Jämin maastot ovat kuitenkin olleet kisapaikkana jo kauan, mutta tuolloin 2018 siirryimme vanhalta kilpailuvarikolta lentokentän edustalle. Puitteet kilpailuiden järjestämiseen ovat mahtavat. Yleisölle puitteet ovat myös mukavat; kilpailuiden lähtöjä ja maaliintuloja pääsee seuraamaan korkealta hotellin terassilta virvokkeita nautiskellen. Urissa on tapahtunut pieniä muutoksia, vaikka pyrkimyksenä onkin ollut säilyttää reitit samanlaisina vertailun vuoksi ja kehityksen seuraamiseksi.

Tälle kaudelle tehtiin muutoksia koirapyöräilijöiden reitille. Koirapyöräilijöitä on tullut toivetta, että haluaisivat haasteita uralleen. Pohtimalla ja aluetta tutkiskelemalla löytyikin sitten osuus, josta saatiin teknisempi osuus koirapyöräilijöiden kilpailu-uralle. Tästä tulikin hyvää palautetta jälkikäteen. Koirapyöräilyn matka tällä kilpailu-uralla mitattiin 6.1km mittaiseksi ja se ajettiin kahtena päivänä. Syyskisassa miesten ja naisten koirapyöräily on yhdistettynä luokkana. Teknisestä osuudesta huolimatta luokan voittaja Pekka Niemi ajoi reitin upealla keskinopeudella 33.435km/h. Pekka Niemi edustaa Sisä-Suomen Valjakkourheilijoita, kuten luokassa toiseksi tullut nainen Ripsa Järvi, jonka molempien päivien ajon keskinopeudeksi tuli 31.647km/h. Kolmanneksi luokassa sijoittui Kontiolahden Urheilijoita edustava Tuukka Turkka keskinopeudella 31.028km/h.

Ennen pyöräilijöiden starttia kumpanakin päivänä ensimmäisenä ajettiin 8-koiran kärryluokka. Luokkaan osallistui neljä valjakkoa. Isot valjakkoluokat ei ehkä koskaan niiden historian aikana ole ollut niitä suurimpia luokkia, mutta merkillisesti isojen valjakoiden määrä vaikuttaa laskeneen. Tällä hetkellä Länsi Suomen-valjakkourheilijat ovat ainoa kahdeksan koiran kärryluokkia järjestävä seura. Kuuden koiran kärryluokatkin ovat vain satunnaisissa kisoissa. Muiden seurojen järjestämistä kilpailuista ei ole helpolla löydettävissä tietoja osallistujamääristä, mutta esimerkiksi L-SVU:n järjestämissä sulan maan kahdeksan koiran kärryluokassa on ollut kymmenkunta osallistujaa ainakin vuosina 2009, 2011 ja 2013. Näissä kilpailuissa on ollut järjestettynä myös kuuden koiran kärryluokka, johon esimerkiksi vuonna 2011 SM-kilpailuun osallistui 7 valjakkoa. Eli yhteensä 17 isoa sulan maan valjakkoa! Toki syyskisat ovat olleet SM-kilpailuja pienempiä muutenkin, mutta valitettavasti isompien kärryluokkien matala suosio herättää kysymyksiä.

Ensimmäisenä ajopäivänä 8-koiran kärryluokassa nopeimman ajan ajoi siperianhuskyvaljakolla Sampsa Mäki-Arvela hienosti keskinopeudella 30.86km/h. Toiseksi nopeimman ajan ajoi Sonja Heinonen mutta kilpailun tuomari määräsi 15s aikasakon, joka pudotti sijoituksen kolmannelle sijalle. Aikasakko annettiin rangaistukseksi sääntöjen kohdista " valjakon ja ajajan on kierrettävä koko kilpailureitti kilpailujen järjestäjän määräysten mukaan." ja kohdasta 21.1, joka koskee ulkopuolista avunantamista. Sonja Heinosen valjakko ajautui maalisuoralla vaikeuksiin poikkeamalla ulos uralta ja lopulta kohti ajanottotelttaa saaden ulkopuolista apua päästäkseen pois pinteestä. Vesa-Pekka Lehtomäki siis sijoittui päivän ajoissa toiseksi. Neljänneksi lauantain ajoissa sijoittui Lauri Kivioja.

8-koiran kärryluokassa tapahtui tuloksissa muutosta ensimmäisen päivän jälkeen. Luokan voitti Länsi-Suomen valjakkourheilijoiden Sonja Heinonen keskinopeudella 31,031km/h. Kymen vetokoiraseuran Vesa-Pekka Lehtomäki säilytti toisen sijansa, ja päivien yhteenlaskettu keskinopeus oli 30,568km/h. Vesa-Pekka paransi aikaansa hienosti viime vuoteen verrattuna. Länsi-Suomen valjakkourheilijoiden Sampsa Mäki-Arvela putosi lopputuloksissa kolmanneksi mutta yhteenlasketulla keskinopeudella 30,543km/h hän todistaa siperianhuskyjenkin voivan vielä antaa vastusta risteytyskoirille. Päivän neljänneksi sijoittui Länsi-Suomen valjakkourheilijoiden Lauri Kivioja, jonka ensimmäisenä päivänä harmillisesti harjoitti aitajuoksua kääntymällä väärään suuntaan ja toisenakin päivänä joutui pysähtymään. Keskinopeudeksi Laurille tuli 28,138km/h.

Neljän koiran kärryluokkaan osallistui 14 valjakkoa. Kirkkaaseen voittoon ajoi luokassa Joonas Kallio keskinopeudella 33,678km/h. Molempina päivinä toista sijaa hallitsi Antti Mäkiaho, jonka keskinopeudeksi laskettiin 32,704km/h. Viime vuonna kumpikaan kärkikaksikosta ei ajanut syyskilpailuissa mutta SM-kilpailuissa heidän sijoituksensa olivat samassa järjestyksessä. Kumpikin paransi aikaansa viime vuoden SM-kisaan verrattuna. Ensimmäisenä päivänä kolmannella sijalla oli Suomalaisen Siperianhuskyseuran Anu Parikka. Lauantaina neljäntenä ollut Ville Rakkolainen nousi tuloksissa Anun ohi sunnuntaina kokonaisajoissa. X-rotuisilla ajaneen Villen yhteenlaskettu keskinopeus oli 29,196km/h. Villen ja Anun taisto oli tiukka. Anun yhteenlaskettu keskinopeus oli 29,189km/h. Kaikki kolme sijoittunutta edustivat Länsi- Suomen valjakkourheilijoita.

Koirajuoksuluokkia on myös kovasti toivottu järjestettäväksi. Koirajuoksuluokkaan osallistui kuitenkin vain neljä naiskoirajuoksijaa. Koirajuoksijoiden lähtö järjestettiin mielenkiintoisena ja yleisöystävällisenä massastarttina. Sisä-Suomen valjakkourheilijoiden Grönlund Katri voitti luokan. Toiseksi tuli Kymen vetokoiraseuran Henna Lappi, jonka ero voittajaan oli 15,7 sekuntia. Keski-Suomen palveluskoirayhdistyksen Viola Kohonen sijoittui kolmanneksi bordercollien kanssa. Koko kilpailun pienin koira oli taatusti Tampereen Vetokoiraseuran Tatiana Pietilän Kleinspitz.

Kahden koiran kärryluokan voitti Siilinjärven-Maaningan Pelastuskoiraseuran Tero Mäkinen lyhytkarvaisen saksanseisojan kanssa. Tero voitti viime vuoden syyskisassa samaisen luokan ja tänä vuonna paransi viime vuoden aikaa. Teron keskinopeus yhteenlaskettuna oli 33,370km/h. Toiseksi sijoittui Oulun Palveluskoirayhdistyksen Maija Nivala keskinopeudella 32,473km/h. Kolmanneksi sijoittui Uudenmaan vetokoiraurheilijoiden Michela Kärkkäinen keskinopeudella 28,6km/h. Michela urakoi viikonloppuna ajaen kolmessa eri luokassa.

Yhden koiran juonioriluokassa kilpaili yksi rohkea. Länsi-Suomen valjakkourheilijoita edustava Oona Hiukkamäki ajoi 3,8km x 2 uran ajalla 21:38,5min. Lauantaina ajettiin myös kaksi harrastesarjaa. Uutena harrasteluokkana järjestettiin kolmen koiran harrastekärryluokka ja vanha tuttu 1-2 koiran harrasteluokka. Lisäksi lauantaina jälkeen järjestettiin lasten koirajuoksu, johon osallistui 7 tulevaisuuden toivoa. Lauantaina oli ohjelmassa myös Musher Dinner joka tällä kertaa järjestettiin hotellin ravintolan viihtyisissä tiloissa.

Kilpailun jälkeen kerättiin osallistujilta nettilomakkeella palautetta. Palaute kilpailuista oli pääosin positiivista. Kilpailupuitteiden osalta kiitosta keräsi hyvin merkitty kilpailurata ja pyöräluokan ratamuutokset. Muutamat pehmeämmät kohdat mainitaan miinuksena uralla. Myös varikkoalue keräsi kiitosta. Kilpailuissa kokeiltiin myös GPS-seurantaa, johon osallistuminen oli vapaaehtoista. GPS-seurannalle nähdään kysyntää ja se herätti kiinnostusta. Tekninen puoli vaatii vielä työtä. Musher Dinner nähtiin myös positiivisessa valossa. Palautteissa kilpailu ylipäätään nähdään laadukkaana, tunnelmaltaan hyvänä ja turvallisena tapahtumana. Live-videointi keräsi jälleen hyvää palautetta, vaikka yhteyksien kanssa oli hetkittäin haastetta.

Last registration date 18.9.2022 22:00
Registration fee: DR, DS, DC and DB -classes 50€, DSH1-2 and DRH3 30€, DS1J and DR4J 20€.