Länsi-Suomen valjakkourheilijoiden Talvikisa 12.-13.2022
Kuvat Jenna Jönkkäri

Koronarajoitusten lieventyminen sekä luminen talvi mahdollistivat vihdoinkin talvikisojen järjestämisen Jämijärvellä. Kilpailijoita oli ilmoittautunut nelisenkymmentä. Luokkina meillä oli tällä kertaa tarjolla SP10, SP6, SP4, SP4J, SP2, SP2Y sekä lastenluokka. Näistä valitettavasti toteutumatta jäi kilpailijoiden puutteen vuoksi SP4J ja SP2Y.

Kilpailijoilla oli ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisuus valita myös RNB-luokka. Ainoastaan SP4 RNB1-luokka saatiin erotettua omaksi luokakseen, koska siihen ilmoittautui riittävä määrä kilpailijoita. Muissa luokissa RNB-luokan valinneet kilpailijat piti kuitenkin yhdistää yleiseen luokkaan, koska sääntöjen edellyttämät kilpailijamäärät eivät täyttyneet luokkien jakamiseksi.

Lauantaina kisat alkoivat kirkkaassa auringonpaisteessa ja mukavassa pikku pakkasessa. SP10-luokka oli ensimmäisenä vuorossa ja matkaa taitettavaksi heillä oli 17,8km. Kovimman ajan tässä luokassa lauantaina ajoi L-SVU:n Pasi Heinonen 36:13,4. Toiseksi ajoi KVKS:n Vesa-Pekka Lehtomäki ajalla 37:32,1 ja kolmanneksi SHS:n Anu Parikka ajalla 51:26,7.

Seuraavaksi starttasi SP2-luokka, jonka kisamatkana oli 5km. Tämän matkan nopeimmin suoritti WRRS:n Heidi Liimatainen aikaan 11:16,0. Toiselle sijalle potkutteli itsensä L-SVU:n Anton Toivonen aikaan 14:33,2. Kolmannelle sijalle ylsi E-SVH:n Vivian Mattsson ajalla 15:47,0.

Sp2:n jälkeen vuorossa oli SP6, kisamatkana 13km. Ensimmäiselle sijalle ajoi SiSuVa:n Riitta Kempe aikaan 27:05,7. Toisena tämän päivän ajojen jälkeen oli L-SVU:n Sampsa Mäki-Arvela ajalla 28:59,3. Kolmanneksi koiransa kiritti myös L-SVU:ta edustanut Susanna Bürkland aikaan 29:42,7.

Kutosten jälkeen oli SP4-luokan vuoro. Heidän kisamatkansa oli 9km. Ensimmäisen päivän jälkeen johtoon meni Joonas Kallio ajalla 16:43,9. Kakkospaikalle ajoi Tiina Hakala ajalla 16:57,0 ja kolmanneksi Antti Mäkiaho 17:38,3. Kaikki kolme kilpailijaa edustivat L-SVU:ta.

SP4 RNB1-luokassa ajettiin sama 9km lenkki. Sen suoritti nopeiten Susanna Bürkland aikaan 20:55,6. Toiseksi nopeiten maaliin ajoi Kaisa Mäki-Arvela ajalla 22:07,0 ja kolmanneksi tuli Annika Viinikkala ajalla 24:20,6. Tässäkin luokassa kolme nopeinta aikaa L-SVU:lle.

Lasten luokkaan oli ilmoittautunut neljä kilpailijaa. Kilpailumatka 100m juostiin maalin jälkeisellä suoralla varikon vieressä. Tässä luokassa kilpailu oli äärimmäisen tiukkaa. Nopeiten maaliin ajoi Arttu Kallio ajalla 13,0 sekuntia. Vilja Mäki-Arvela kiri kakkoseksi aikaan 14,4 ollen vain 0,1 sekuntia kolmanneksi tullutta Miisa Bürklandia nopeampi. Miisan aika siis 14,5. Neljännelle sijalle aikaan 14,8 ajoi hienosti Peetu Bürkland. Onnea kaikille upeista suorituksista!

Illalla hotellin alakertaan olimme järjestäneet musher dinnerin, joka keräsi mukavasti osallistujia. Hotellin keittiöstä saimme nautittavaksemme illallisen, jonka äärellä harrastajat saivat rupatella ja vaihtaa kuulumisia.

Sunnuntaina keliolosuhteet olivatkin melko erilaiset kuin lauantaina. Lunta tuprutti taivaan täydeltä ja tuuli puhalsi varikolla voimakkaasti. Lauantai-illan ja sunnuntaiaamun aikana uraa huollettiin ahkerien talkoolaisten voimin, jotta saataisiin parhaat mahdolliset kisaolosuhteet sunnuntaille. Suuri kiitos uranhuoltotiimille!

SP10-luokassa sijoitukset eivät lauantaista muuttuneet ja voiton vei Pasi Heinonen yhteisajalla 1:12:57,7. Pasin keskinopeus kilpailussa oli 29.276 km/h. Toiseksi tullut Vesa-Pekka Lehtomäki pysäytti kellon aikaan 1:18:18,2, keskinopeudella 27.279 km/h. Kolmannelle sijalle ajaneen Anu Parikan loppuajaksi saatiin 1:39:47,2 ja keskinopeudeksi mitattiin 21,406 km/h.

SP2-luokassa ei myöskään nähty muutoksia edellispäivän sijoituksiin. Voittoon ajoi Heidi Liimatainen yhteisajalla 22:03,4, keskinopeudella 27,203 km/h. Anton Toivonen piti toisen sijansa ajalla 30:55,9. Antonin keskinopeus kilpailussa oli 19,398 km/h. Vivian Mattsson ajoi tämän päivän Antonia nopeammin, mutta yhteisaika ei kuitenkaan ihan riittänyt tiputtamaan Antonia kolmannelle sijalle. Vivianin yhteisaika 31:13,6 ja keskinopeudeksi viikonlopun suorituksista saatiin 19,214 km/h.

SP6-luokassa niin ikään sijoitukset pysyivät samana. Riitta Kempe ajoi voittoon ajalla 54:31,5. Riitan valjakon keskinopeudeksi mitattiin 28.611 km/h. Toiseksi nopeimman ajan kellotti Sampsa Mäki-Arvela 59:06,1, keskinopeudella 26,395 km/h. Pronssille tässä kilpailussa ajoi Susanna Bürkland aikaan 1:01:46,4, 25,254 km/h keskinopeudella.

SP4-luokassa nähtiinkin mitalitaisto. Joonas Kallio hyvästä yrityksestä huolimatta joutui luovuttamaan paikkansa kärjessä. Tämän luokan voittajaksi ajoi siis Tiina Hakala yhteisaikaan 33:45,5. Tiinan keskinopeus oli samalla myös koko kilpailun kovin, 31,992 km/h. Hopeasijalle ajalla 34:26,7 ajoi siis Joonas Kallio. Joonaksen keskinopeus kilpailussa oli 31,354 km/h. Kolmanteen sijaan ei tullut muutoksia, Antti Mäkiaho piti pronssipaikkansa ajalla 35:29,3, keskinopeudella 30,433 km/h.

SP4 RNB-luokassa sijat pysyivät samana. Kärjessä pysyi Susanna Bürkland ajalla 42:46,0. Susannan valjakolle mitattiin viikonlopun suorituksista keskinopeudeksi 25,253 km/h. Toisen sijansa piti Kaisa Mäki-Arvela ajalla 46:10,9, keskinopeudella 23,386 km/h ja kolmantena Annika Viinikkala ajalla 48:24,9. Annikalle keskinopeudeksi saatiin 22,307 km/h.

Suuri KIITOS kilpailijoille, tuomarille, sponsoreille sekä talkoolaisille.!

Onnittelut kaikille sijoittuneille ja tuloksiinsa tyytyväisille.