Jämin Valjakkoviesti 19.-20.3.2022


Jämin viestikilpailu 19.3.-20.3.2022
Teksti: L-SVU, kuvat Jenna Jönkkäri

Seura järjesti historiansa toisen valjakkoviestikilpailun. Ensimmäinen valjakkoviesti kilpailtiin Jämillä vuonna 2004. Silloin kilpailu oli nimeltään "Viestijämi". Vanhaa tulosarkistoa selaamalla voi todeta monen asian muuttuneen - Viestijämissä matkat olivat lyhempiä, kierrosmäärä suurempi ja sää kylmempi. Vaikka moni asia on näissä kahdessa valjakkoviestikilpailussa eri tavalla, yksi asia paikan lisäksi yhdistää molempia: Arto Venninen on kilpaillut molemmissa.

Jämin valjakkoviestiin 2022 ilmoittautui kuusi rohkeaa joukkuetta. L-SVU Rhytm 'n' Blues-joukkueessa kilpailivat Sampsa Mäki-arvela, Johanna Pelli ja Lauri Kivioja. Joukkueessa Team Alpha Male kilpaili Ville Rakkolainen, Jarno Jönkkäri ja Alina Kluszewski. Dogmusher's RC- joukkueessa kilpaili Vesa-Pekka Lehtomäki sekä Kari Tolkkila. Neljäs joukkue oli nimeltään L-SVU Hitmix, jossa kilpailu Joonas Kallio, Arto Venninen ja Pasi Heinonen. Laitisen Valjakkokoirat-nimeä kantavassa joukkueessa kilpailivat Michela Kärkkäinen, Johan Beaudufe ja Clara Lambert. Suvi Lahtinen oli nimennyt joukkueensa nimellä Me, Myself & I ja kuten tästä voikin päätellä, hän halusi viedä viestin itse perille. Viestikilpailussa kilpailijoiden lisäksi merkitykseensä nousee tiimityöskentely. Kilpailijoiden lisäksi kilpailun kulkuun vaikuttaa tiimi, johon kuuluvat oleellisena osana handerit. Vaihtojen nopea sujuminen on yhtä tärkeää kuin formuloissa varikkotiimin supernopea ja hallittu työskentely. Kilpailumatka oli 12,5km x 3 kahtena päivänä ja viestikilpailu aloitettiin massastartilla molempina päivinä.

Jämin valjakkoviesti 2022 kilpailtiin keväisessä säässä. Voisi sanoa, että oli viimeisiä hetkiä, kun Jämin urat olivat ajettavassa kunnossa. Osa kilpailusta ajettiin hyvin huolletuilla Jämin hiihtoladuilla ja osa suurella vaivalla (ja rakkaudella) ylläpidetyillä seuran yhteistreenireiteillä. Seuran treenireitit ovat olleet koko talven huollolla, joten suuria yllätyksiä ei päässyt syntymään. Sää ennen kisoja pysytteli kuitenkin lauhana ja perjantaina sateli vettä. Paikoitellen ura vaati perjantaina hieman miesvoimia ja avoimella lentokenttäalueella auringonpaisteessa liukkaaksi lämmennyt maalisuora jyrsittiin latukoneella. Kilpailijat kokivat uran olosuhteisiin nähden hyväksi molempina päivinä ja ainakaan liukkaudesta ei tarvinnut kärsiä.

Lauantai valkeni aurinkoisena ja erittäin kauniina. Kilpailun tuomarin Teemu Kaivolan ja kilpailupäällikön Juha-Pekka Nurmen vetämän ajajienkokouksen jälkeen väki lähti valmistautumaan odotettuun massastarttiin - ilmapiirissä oli aistittavissa jännitystä ja innostusta. Valjakot päätettiin lähettää kahdessa rivissä eli kummaltakin riviltä starttasi kolme valjakkoa rintarinnan. Ensimmäisessä rivissä lähtöviivalla starttiaan odotti Mäki-Arvela, Jönkkäri ja Lehtomäki sekä heidän takanaan toisella rivillä Kallio, Kärkkäinen ja Lahtinen. Oranssin lipun laskeutuessa handlerit päästivät koirista irti ja astuivat askeleen sivulle. Valjakot lähtivät kohti pullonkaulaa kovalla vauhdilla. Kallio jäi solmun vuoksi lähdöstä jälkeen. Kärkipaikan otti Mäki-Arvela ja tämän perässä Lehtomäki. Jokainen valjakko pääsi matkaan sujuvasti ja turvallisesti.

Kärjessä Sampsa Mäki-Arvela
Kärjessä Sampsa Mäki-Arvela

Noin 25 minuuttia lähdön jälkeen maalivaroituskameraan ilmestyi Lehtomäki ja heti hänen kannoillaan Kallio. Kallio oli kirinyt kiinni lähdössä menettämiään sekunteja ja ohitti Lehtomäen maalisuoralla. Ensimmäisen kierroksen nopeimpien ajoiksi saatiin Kallion aika 26.08,5 ja Lehtomäen 26.09,5. L-SVU Hitmixin viestikapulan vaihto sujui näppärästi, ja Kallio lähetti Vennisen matkaan uralle. Myös Dogmusher's RC:n kapulanvaihto näytti sujuneen ja näin saatiin myös Tolkkila nopeasti matkaan. Massalähdössä kärkeen ajaneen Mäki-Arvelan ajaksi tuli 29.53,3. L-SVU Rhytm 'N' Blues-joukkueen vaihto ei sujunut täysin ongelmitta mutta vaikeuksien jälkeen Pelli saatiin lähetettyä matkaan. Seuraavaksi rinnakkain maaliin saapuivat Kärkkäinen sekä Lahtinen. Laitisen valjakkokoirat-tiimi sai lähetettyä Beaudufen matkaan ongelmitta. Lahtinen piti koirilleen pienen tauon jättääkseen handlerille valjakosta yhden koiran ja starttasi siis muutoin samoilla koirilla toiselle kierrokselle. Jönkkärillä oli maalisuoralla hieman vaikeuksia, sillä koirat yrittivät maaliin aidan väärältä puolelta. Tästä vaikeudesta huolimatta Team Alpha Male sai viestikapulan matkaan Rakkolaisen kyydissä.

Toiselta kierrokselta ensimmäisenä maaliin saapui L-SVU Hitmix-joukkueesta Arto Venninen. Tiimin handleri sai Vennisen valjakon nopeasti haltuun ja Venninen juoksi viestikapulan Heinoselle. Muutaman minuutin kuluttua Heinosen lähdön jälkeen, maaliviivan ylitti Dogmusher's RC:n Tolkkila. Heidän vaihtonsa vaikutti taas sujuneen pienestä porukasta huolimatta sujuvasti ja Lehtomäki starttasi joukkueen viimeiselle kierrokselle. Heti Lehtomäen startin jälkeen maaliviivan ylitti L-SVU Rhytm ' N' Blues-joukkueen Pelli - heidän kapulanvaihtoonsa Kiviojan kanssa kului n. 50 sekuntia. Seuraavana maaliin saapui Laitisten Valjakkokoirat-joukkueen Beaudufe, joka toimitti kapulan Lambertille ja heidän vaihdossaan kesti n. 40 sek alkaen maaliviivan ylityksestä liikkeelle pääsyyn. Rakkolainen saapui toiselta kierrokselta vähän tämän jälkeen ja toimitti Team Alpha Malen viestikapulan Kluzewskille 24:ssä sekunnissa. Me, Myself and I joukkueen Lahtinen piti pienen juomatauon koirien kanssa maalissa ja starttasi kolmannelle kierrokselle samoilla koirilla.

Päivän nopein kuski Heinonen otettiin vastaan joukkueensa toimesta maalissa aaltoliikkeiden saattelemana. Päivän nopein aika oli siis 23.29,5. Samalla L-SVU Hitmix oli päivän nopein joukkue. Toisiksi nopein joukkue lauantaina oli Dogmusher's RC ja kolmanneksi nopein L-SVU Rythm 'n' Blues. Kilpailijoilla vaikutti olevan kilpailun jälkeen hyvät tunnelmat ja iso osa porukasta tapasi illalla järjestetyllä Musher Dinnerillä.

L-SVU HitMix. Pasi Heinonen tulossa maaliin.
L-SVU HitMix. Pasi Heinonen tulossa maaliin.

Sunnuntaiksi tuuli laantui ja jo aamulla tuli selväksi, että päivästä tulisi keväisen lämmin. Massalähdön kärjessä lähtivät lauantain nopeimmat joukkueet. Kärjessä starttasi Heinonen, Lehtomäki ja Pelli. Takarivin paikoilta starttasi Kärkkäinen, Rakkolainen ja Lahtinen. Oranssin lipun heilahtaessa kärkeen paahtoi Heinonen ja hänen perässään pullonkaulaan pääsi Lehtomäki. Heidän perässään vierekkäin etenivät Pelli ja Kärkkäinen. Rakkolainen ja Lahtinen ottivat lähdössä pienen etäisyyden edellä oleviin.

Maaliin saapui ensimmäisenä L-SVU Hitmixin Heinonen ja Venninen saatiin matkaan 15:sta sekunnissa. Nopean vaihdon hyötyjä soi lähdön jälkeiset liinasotkut, joiden takia Venninen joutui pysähtymään. Dogmusher's RC:n Lehtomäki saapui pian maaliin ja Tolkkila lähetettiin matkaan 20:ssa sekunnissa. Kolmantena maaliin saapui Team Alpha Malen Rakkolainen ajalla 28.19,02. Team Alpha Male sai viestin eteenpäin myös nopeasti n. 15 sekunnissa. Maalisuoralle rinnakkain saapui L-SVU Rythm 'n' Bluesin Pelli ja Laitisen Valjakkokoirat-joukkueen Kärkkäinen. Hieman ennen maalia Kärkkäinen otti johtopaikan ja oli maalissa ajalla 30.29,03. Pellin aika 30.31,04.

Lahtinen starttasi pienen tauon jälkeen samaisilla koirilla toiselle kierrokselleen. Lahtisen lähdön jälkeen maaliin saapui Venninen ja vaihto Kallion kanssa sujui 16 sekunnissa. Tämän jälkeen Dogmusher's RC teki myös sujuvan nopean 20 sek kapulanvaihdon ja heidän viimeinen kierroksensa alkoi. Hetken päästä maaliin saapui myös Laitisten Valjakkokoirien Beaudufe ja päästi nopeasti Lambertin viimeiselle kierrokselle. Lambertin startin jälkeen neljällä koiralla sunnuntaihin lähtenyt L-SVU Rhytm 'n' Blues-joukkueen Mäki-Arvela päästi Kiviojan lähtöön 23:n sekunnin kapulanvaihdolla. Seuravaaksi maaliin saapui Lahtinen ja tämän perässä Kluzewski. Kluzewskilla kesti toimittaa kapula Jönkkärille 20 sek. Lahtinen ilmoitti jättävänsä kisan tässä kohdassa kesken, mutta ehti näyttää esimerkillään, että voi valjakkoviestiä ajaa myös yhden kuskin, yhden valjakon ja yhden handlerin taktiikalla.

Ensimmäisenä viestin perille tuonut tiimi oli L-SVU Hitmix ja viimeinen kuski Kallio otettiin tänäänkin vastaan aaltoliikkein. Kallion jälkeen viestin toi perille Dogmusher's RC ja sitten Laitisen Valjakkokoirat. Tämä oli järjestys myös molempien päivien kokonaisaikoja tarkastellessa. Onnittelut menestyneille tiimeille!

Kuva, Milla Gröndahl
Kuva, Milla Gröndahl

Kilpailun jälkeen kerättiin taas palautetta kilpailijoilta ja muilta osallisina olleilta. Palaute oli positiivista ja kehuja sai viestikilpailun tunnelma, hyvä ilmapiiri, uran turvallisuus ja hyvät ratamerkinnät. Myös livestriimausta ja tulospalvelua kehuttiin (haasteista huolimatta). Kehitysideoissa toivottiin varikon liikennöintiin kiinnitettävän huomiota ja myös väliaikoja toivottiin. Myös Musher Dinneristä pidettiin ja nähtiin positiivisena kehityksenä, että pientä ohjelmaa oli järjestetty.

Viikonlopun nopeimmat kierrosajat:

  1. Heinonen Pasi 23:29:05 (sis. vaihto) LAUANTAI

  2. Heinonen Pasi 23:52:04 SUNNUNTAI

  3. Kallio Joonas 26:08:05 LAUANTAI

  4. Lehtomäki Vesa-Pekka 26:09:05 LAUANTAI

  5. Kallio Joonas 26:45:02 (sis. vaihto) SUNNUNTAI

  6. Lehtomäki Vesa-Pekka 26:52:06 (sis. vaihto) LAUANTAI

  7. Lehtomäki Vesa-Pekka 27:10:07 SUNNUNTAI

  8. Lehtomäki Vesa-Pekka 27:36:09 (sis vaihto) SUNNUNTAI

  9. Rakkolainen Ville 28:19:02 (sis. vaihto) LAUANTAI

  10. Pelli Johanna 28:44:03 (sis. vaihto) LAUANTAI

Massastartissa aloittaneiden yksilöajassa ei ole vaihtoaikaa - se lasketaan seuraavien aikaan.