Jämin Syys-SM 2023Jämi-Syys SM 2023

Jämin SM-kisojen lauantaiaamuna oli hyvin perinteinen länsisuomalainen syyssää; harmaa ja tuhruinen. Tuttuun tapaan kilpailut aloitettiin kahdeksan koiran kärryluokalla. Pasi Heinonen aloitti päivän ensimmäisenä kisaajana. Katsojat paikan päällä pääsivät aloittamaan päivän jännittämisellä, sillä Heinonen saapui lähtöviivalle vain muutama sekunti ennen starttilupaa. Melkoisen lentävä lähtö! Suorituskin oli lentävä, sillä Heinonen ajoi koko kisan kovimman keskinopeuden 34,96 km/h. Se ei kuitenkaan vielä riittänyt päihittämään 7,8 km uran rataennätystä, jota hallitsee Remy Coste. Hänen keskinopeutensa vuotta aikaisemmin oli 35,85 km/h. Toisena lähti Vesa-Pekka Lehtomäki, joka paransi hienosti suoritustaan parin viikon takaisesta Syyskisasta. Lehtomäen nopeampi keskinopeus syyskilpailussa oli 27,3 km/h ja nyt lauantaina 31,62 km/h. Lehtomäki oli luokan kolmanneksi nopein. Kolmantena matkaan lähetettiin viime vuoden SM-pronssimitalisti Juha-Pekka Björkstedt ja neljäntenä Arto Venninen. Sen jälkeen radalle lähtivät luokan siperianhuskykuskit Lauri Kivioja ja Minnä Räsänen. Venninen ajoi päivän toisiksi nopeimman ajan, ja hänen keskinopeutensa oli 32,47 km/h.

DR4 Antti Mäkiaho
DR4 Antti Mäkiaho

Kilpailun suurimpien valjakoiden suoriuduttua urakastaan, oli vuorossa neljän koiran kärryluokka, jossa ensimmäisenä lähtivät Joonas Kallio, Ville Rakkolainen ja Antti Mäkiaho x-rotuisilla koirillaan ja heidän peräänsä sh-valjakolla ajava Tanja Rantanen. Kallio sai ilmeisen puhtaan suorituksen ja ajoi luokan nopeimman ajan. Hänen keskinopeutensa oli 33,87 km/h. Tässä kisassa lähtöpaikka ei ollut samassa paikassa kuin edellisvuoden SOC:ssa, joten matka oli joitakin kymmeniä metrejä lyhempi kuin silloin. Jonkin verran asiasta tuli palautetta, sillä joidenkin GPS-data pyöristi matkan 5,1 km mutta tuloksissa pitäydyttiin 5 km matkassa sillä aikaisemminkin matka on ollut "karvan verran vajaa" sen ilmoitetun 5,1 km. Mäkiaho oli saanut SM-kilpailuun valjakkoaan parempaan kuntoon ja hänen keskinopeudekseen mitattiin 32,73 km/h, kun syyskilpailuissa hänen nopeampi keskinopeutensa oli 31,16 km/h. Rakkolainen ajoi päivän kolmanneksi nopeimman ajan. Siperianhuskyilla ajava Tanja Rantanen ajoi neljänneksi nopeimman ajan, ja hänen keskinopeutensa oli 29,56 km/h. Neljän koiran luokassa oli yhteensä 20 osallistujaa. Luokkaan osallistu x-rotuisten ja siperianhuskyjen lisäksi samojedivaljakoita, joista päivän nopein oli Milla Ala-Riihimäki.

DR4J Pinja Hiukkamäki
DR4J Pinja Hiukkamäki

Juniorien neljän koiran kärryluokkaan saatiin kolme osallistujaa, joten luokka oli myös SM-arvoinen. Ensimmäisenä luokassa starttasi ensimmäistä kertaa neljän koiran kärryluokassa ajava Siiri Lummi, joka ajoi Vesa-Pekka Lehtomäeltä lainatulla valjakolla. Myös Pinja ja Oona Hiukkamäki ajoivat lainavaljakolla. Oonan siperianhuskyvaljakko koostui Laura Ikosen koirista ja Pinjan valjakko oli yhdistelmä Ikosen, Pasa Pasasen ja Ville Rakkolaisen koiria. Hienoa, että aikuiset harrastajat mahdollistavat juniorien osallistumista tällä tavalla. Lummi ajoi päivän nopeimman ajan. Hiukkamäen sisaruksilla oli hieman enemmän tapahtumia uralla. Ohitustilanteessa Oona oli joutunut jalkautumaan valjakkonsa kyydistä ja koirat olivat meinanneet lähteä ilman kuljettajaa, mutta nuorempi sisarus Pinja sai kaapattua valjakon kiinni - joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Pinja ajoi lauantain toiseksi ja Oona kolmanneksi.

Kahden koiran kärryluokassa osallistujia oli 19. Luokan rotukirjoon kuului x-rotuisia, seisojavaljakoita, dobermannivaljakko, siperianhuskyvaljakko ja ilahduttavan monta malamuutti- sekä samojedivaljakkoa. SOC:ssa kultaa ajanut Tuomas Notko ajoi päivän selkeästi nopeimman ajan ja hänen keskinopeutensa oli 33,7 km/h. Toisiksi nopein oli Jorma Sääskilahti ja kolmanneksi kaahasi Maija Nivala. Malamuuttien nopein valjakko lauantaina oli Ilpo Hacklinin valjakko. Hacklin tosin sai huomautuksen kickbiken puutteellisista jarruista. Kilpailussa tuomaristo teki varustetarkastuksia ja kiinnitti erityistä huomiota ajovälineiden jarruihin. Lauantain nopein samojedivaljakko oli Minna Ritakorven valjakko.

Kisassa järjestettiin kansallisena luokkana naisten koirajuoksu, johon osallistui kaksi juoksijaa. Kisaajat lähetettiin matkaan yhteislähtönä. Nopeammin maalissa oli aikaisemmin Kymissä SM-kultamitalin voittanut Rita Karjalainen ja toiseksi tuli siis Senja Verronen.

Miesten koirapyöräily sen sijaan oli SM-luokka ja siihen osallistui kymmenen kilpailijaa. Selkeästi nopein oli Taneli Pantsar (keskinopeus 33,32 km/h). Sen jälkeen kilpailu olikin tiukempaa; toiseksi nopein lauantaina oli Kai Immonen ja vain hieman hitaampi oli päivän kolmas, Tero Linnainmaa. Naisten pyöräilyyn osallistui huikeat 16 osallistujaa. Perinteisten koirapyöräilyssä käytettävien rotujen lisäksi mukana oli yksi malamuuttivaljakko, karkeakarvainen saksanseisoja sekä kaksi belgianpaimenkoira malinoisia. Päivän nopein oli Kati Mansikkasalo-Jurvelin (kn 31,87 km/h) ja toiseksi nopein SOC:ssa kultaa voittanut Ripsa Järvi (kn 31,75 km/h). Kolmanneksi nopein lauantaina oli Jutta Turkka. SOC:ssa edeltävänä vuonna toiseksi tullut Jonna Lipponen valitettavasti kaatui uralla, mutta selvisi ilman vakavampia vammoja ja taisteli loppuun asti maaliin.

DS1Y-luokka ajettiin kansallisena luokkana ja siihen osallistui yksi rohkea lapsi, Milli Rakkolainen Laku-koiransa kanssa.

Miska Saapunki 1-4H
Miska Saapunki 1-4H

Lauantaina ajettiin kilpailuluokkien lisäksi yksipäiväinen harrasteluokka, johon sai osallistua 1-4 koiralla sääntöjä soveltaen. Luokkaan osallistui kilpailijoita kärryillä, kickbikeillä, pyörillä ja yksi juoksija. Näiden lisäksi oli myös lasten 100 m koirajuoksu, johon osallistui kiva määrä innokkaita lapsia.

Illalla vielä saunottiin, vietettiin ajajien illallista ja vastailtiin valjakkoaiheiseen visaan. Visassa kysyttiin mm:

  • Kenet VUL valitsi vuoden tulokkaaksi vuonna 2023?
  • Kuka sai SM-pronssia Jämi SOC:ssa DR4-luokassa vuonna 2022?
  • Mikä kennel tiettävästi kasvatti Suomessa ensimmäisen siperianhuskypentueen?
  • Montako matkaennätystä Pasi Heinosella on Vindelälvsdraget-viestikisassa?
Joonas Kallio
Joonas Kallio

Sunnuntaina startit alkoivat tuntia aikaisemmin, ja päivä oli edeltävää viileämpi, tuulisempi ja hetkittäin sateinen.

Kahdeksan koiran kärryluokassa Pasi Heinosen aika oli lauantaita hitaampi, mutta ajoi kuitenkin päivän nopeimman ajan luokassaan ja piti ykköspaikkansa. Arto Venninen piti myös hopeasijoituksensa, ja hänen keskinopeutensa molemmilta päiviltä oli 32,32 km/h. Lehtomäki sai SM-pronssia. Siperianhuskyilla ajanut Lauri Kivioja paransi suoritustaan edellispäivänä ja saavutti tavoitteensa ajaa yli 30 km/h keskinopeutta. Sunnuntain keskinopeus hänellä oli 30,39 km/h

DR8 Pasi Heinonen
DR8 Pasi Heinonen

Neljän koiran luokassakaan kärkisijat eivät muuttuneet, vaan SM-kultaa voitti Kallio, hopeaa Mäkiaho ja pronssia Rakkolainen. Siperianhuskyvaljakoista nopein oli Rantanen keskinopeudella 29,8 km/h. Samojedivaljakoista Teemu Hiltunen keskeytti kilpailun ja luokan nopein samojedivaljakko oli Milla Ala-Riihimäen valjakkoa.

Juniorien neljän koiran kärryluokassa Lummi piti ykkössijoituksensa. Hiukkamäen sisarukset ajoivat sunnuntaina ilman kommelluksia, ja yhteisajoissa nopeampi tänä viikonloppuna oli Pinja ja pronssisija meni Oonalle.

DR4J Siiri Lummi
DR4J Siiri Lummi

Kahden koiran kärryluokassa sunnuntainakin nopein oli Notko, mutta muissa sijoituksissa tapahtui elämistä. Lauantaina toiseksi nopein Sääskilahti putosi kokonaisajoissa neljännelle sijalle. SM-hopeaa voitti kivasti aikaa parantanut Maija Nivala ja pronssille itsensä taisteli Henna Lappi. Malamuuttivaljakoista Ulla Vuorela keskeytti kilpailun ongelmien vuoksi. Malamuuteista viikonlopun nopein oli Hannu Korppi. Samojedeilla ajaneista nopein oli Joni Hirsimäki, vaikka oli sunnuntailta jättänyt valjakosta toisen koiran pois.

DS2 Joni Hirsimäki
DS2 Joni Hirsimäki

Canicrossissa Rita Karjalainen suoritti yhtä vahvasti kuin lauantainakin, mutta Verrosen matka takkusi vamman vuoksi. Urheasti hänkin juoksi kuitenkin maaliin asti.

Miestin koirapyöräilyssa sijoitukset pysyivät samana. Pekka Niemi paransi aikaansa, muttei riittävästi sijoitusta nostaakseen. Pantsar voitti SM-kultaa, Immonen hopeaa ja Linnainmaa pronssia. Naisten koirapyöräilyssä Ripsa Järvi nosti itsensä kakkossijalta SM-kullalle. Mansikkasalo-Jurvelin voitti hopeaa ja Turkka säilytti pronssisijansa. Malamuutilla kilpaillut Katja Saapunki joutui keskeyttämään kilpailun kesken suorituksen välinerikon vuoksi.

Milli Rakkolainen ajoi DS1Y luokassa puhtaan suorituksen parantaen aikaansa kivasti. Toivottavasti junioriluokkiin saataisiin enemmän osallistujia.

Kilpailun jälkeen palautetta tuli vähäisenlaisesti, joten oletuksena on, ettei ainakaan suurempia ongelmia ollut. Aikataulut jakavat mielipiteitä, mutta seedingistä tuli positiivista palautetta. Yksi palautteenantaja koki, että kilpailuissa vähän kaikki mätti live-striimauksesta aikatauluihin, tulospalveluun ja palkintoihin, mutta ihan kaikkia on vaikea miellyttää. Lisäksi palautteenantaja koki, ettei paikalla ollut sisätiloja odotusajoiksi. Ilmeisesti vieressä olevan hotelliravintolan palvelut jäivät havaitsematta. Scroll down to find info in English.

Maksutiedot/ payment information: 

Osallistumismaksu tulee olla maksettuna ennen ilmoittautumista / Entry fee must be payed before registeration.

Osallistumismaksu maksetaan tilille FI16 2159 1800 0120 75, saaja L-SVU. Viitenro 50018

Entry fee is payed to account FI16 2159 1800 0120 75, BIC: NDEAFIHH

Beneficiary name L-SVU. Reference number 50018

REK-kokeeseen ilmoittautumisesta lisätietoja täältä. / More information about racing test here.