Jämin Syyskisa 2023Kesä tuntuu tänä vuonna jatkuvan pitkään, eikä kuulaita ja kirpeitä syyspäiviä ole vielä näkynyt. Puiden lehdet ovat sentään hieman kellastuneet, mutta ilmat pysyttelevät lämpiminä. Jämin syyskisaa edeltävänä perjantaina talkoohommia tehtiin t-paidat päällä pitkälle iltaan. Lauantaiksi kuitenkin pahin lämpö hellitti ja sääntöjen sallimissa rajoissa voitiin kilpailumatkat pitää suunnitellusti. Kilpailuja edeltävänä yönä satoi rankasti ja se tarkoitti, etteivät lauantain kilpailijat selvinneet uralta kuivissa vaatteissa.

Päivän ensimmäisenä luokkana oli tuttuun tapaan kilpailun pisin matka, jonka ajelivat kahdeksan koiran kärryluokan kilpailijat. Luokassa oli kolme kilpailijaa. Ensimmäisenä lähtenyt Sonja Heinonen ajoi luokan nopeimman ajan, keskinopeus lauantaina oli 32,83 km/h. Toiseksi sijoittui Lauri Kivioja siperianhuskyillaan ja hänen keskinopeutensa oli 27,87 km/h. Vesa-Pekka Lehtomäki antoi muille tasoitusta starttaamalla hieman painavammalla kärryllä ja hänen keskinopeutensa oli 25,11 km/h. Kilpailijat kertoivat, että uralla oli vettä enemmän kuin kuivia osuuksia ja siltä he näyttivätkin.

Sonja Heinonen DR8
Sonja Heinonen DR8

Toisena luokkana ajettiin neljän koiran kärryluokka, jossa oli 15 ilmoittautunutta. Kaksi ilmoittautuneista ei startannut. Huomionarvoisena asiana: yhtä lukuun ottamatta kaikki kilpailijat edustivat Länsi-Suomen valjakkourheilijoita. Neljän kärki luokassa oli lähellä toisiaan. Joonas Kallio ajoi päivän kovimman ajan. Hänen keskinopeutensa radalla oli 32,96 km/h. Toista sijaa piti Ville Rakkolainen (32,22 km/h), kolmatta Antti Mäkiaho (31,54 km/h) ja neljäntenä parin vuoden tauon jälkeen sprintillä kilpaillut Inga Venninen (31,44 km/h). Tämäkin luokka muutoin jouhevasti, mutta Laura Säkäjärven kärry hajosi maalisuoralla, joten hän joutui valitettavasti keskeyttämään suorituksen.

Neljän koiran kärryluokan jälkeen ajettiin sama matka ja vuorossa olivat neljän koiran kärryluokka juniorien ajamana. Junioriluokan kaksi osallistujaa olivat Hiukkamäen sisarukset Pinja & Oona. Tytöt tekivät sujuvat suoritukset ja sunnuntain lähtöihin lähdettiin Pinjan pitäen kärkisijaa.

Inga Venninen DR4
Inga Venninen DR4

Kahden koiran kärryluokkaan oli ilmoittautunut 11 kilpailijaa, joista yksi ei startannut. Nivala Maija ajoi päivän nopeimman ajan (keskinopeus 31,64 km/h), toisteksi nopeimman ajoi Henna Lappi (31,60 km/h) ja kolmantena Pekka Niemi (31,50 km/h). Kolmen kärjen kilpailu oli lauantaina erittäin tiukka, joten sunnuntaina olisi tiedossa kova taisto sijoituksista. Yksi kilpailijoista hylättiin koiran aggressiivisen käytöksen vuoksi.

Sekä miesten että naisten koirapyöräilyyn oli kumpaankin ilmoittautunut neljä kilpailijaa. Miesten luokassa heistä kuitenkin starttasi vain kaksi. Kai Immosen keskinopeudeksi saatiin 31,99 km/h ja Antti Mäkiahon 29,44 km/h. Naisten luokassa kaikki neljä ilmoittautunutta starttasivat. Selkeästi nopein oli Ripsa Järvi keskinopeudella 31,18 km/h ja toisena Jonna Lipponen (29,21 km/h). Kolmantena sijoituksissa lauantaina oli Jutta Turkka (29,05 km/h).

Jonna Lipponen DBW
Jonna Lipponen DBW

Koirajuoksu ei tälläkään kertaan saanut suurta suosiota, mutta muutamat kovakuntoisen urheilijat rynnistivät uralle yhteislähdöstä. Miehet ja naiset palkittiin erikseen, vaikka starttasivatkin samassa lähdössä. Yhteislähtö näytti sujuvan jouhevasti. Miehistä ykkössijalla oli Juha Lipponen ja toisena Heikki Ravaska. Naisista nopeimmin maaliin pääsi Rita Karjalainen. Rita oli myös kaikkien juoksijoiden nopein. Toisena naisista oli Henna Lappi ja kolmantena bordercollien kanssa juossut Elisa Nauha.

Lauantaina ajettiin kilpailuluokkien lisäksi aloittelijoille suunnattu harrasteluokka, jossa sai startata 1-4 koiralla luokkien sääntöjä muuten noudattaen. Vaikka luokka on suunnattu aloitteleville kilpailijoille, niin siihen saavat osallistua kokeneemmatkin kilpailijat. Luokassa kilpaillaan vähemmän kilpailuhenkisesti ja kokeneempien kilpailijoiden odotetaan antavan uralla tilaa ja apua mahdollisuuksien mukaan. Kaikin puolin matalan kynnyksen luokka siis. Kyseinen harrasteluokka ajettiin ensimmäisen kerran kevätkilpailuissa onnistuneesti. Pienen virheen vuoksi tällä kertaa ilmoittautumislomakkeesta oli jäänyt yksi kysymys pois, josta olisi ilmennyt kilpailijan koiramäärä. Asian tullessa ilmi ei muutoksia lähdetty tekemään sillä uralla on tilaa ohittaa ja antaa tilaa muille ohittaa. Kaikkien on kuitenkin lähtökohtaisesti hallittava valjakkonsa. Kuuleman perusteella suurimmalla osalla oli kivaa ja etenkin luokan nuorimpiin kisaajiin iski entistä kovempi kisapalo.

Koirajuoksun yhteislähtö
Koirajuoksun yhteislähtö

Sen lisäksi oli vielä lasten 100 m luokka, joka "ennen vanhaan" tunnettiin lasten 100 m koirajuoksuluokkana. Kisaajat eivät kuitenkaan malttaneet juosta, vaan toivoivat saada ajaa kaksi- ja kolmipyöräisillä. Vanhempien luvalla ja valvonnassa tämä hurjapäiden luokka toteutettiin ja näytti riemastuttavalta. L-SVU:n kilpailuissa alkaa näkyä, että nuorissa on tulevaisuus.

Tuomo Uusitupa ja Eveliina Forsblom DS2
Tuomo Uusitupa ja Eveliina Forsblom DS2

Lauantai-iltana oli tuttuun tapaan ajajien illallinen. Hotellilla oli viikonlopun aikana toimintaan vaikuttavia sairastapauksia, mutta onneksi onnistuivat pitämään lauantain auki. Ilta päätettiin tietovisaan, jossa ratkottiin mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Kenen nimissä on korkein keskinopeus Jämin "uudella puolella" sulan maan kilpailuissa?
  • Matti Salmi voitti Finnmarksløpet 600-kilpailussa vuonna 2023 RNB-kultaa. Mikä oli hänen sijoituksena kokonaiskilpailussa, jossa oli 71 osallistujaa?
  • Anttoni Tolvilla on ollut Jämin Mini-Distancen isoin valjakko. Paljonko koiria oli hänen valjakossaan?
  • Talvilajien MM-kilpailut järjestettiin Saksassa vuonna 2015. Montako kultamitalia tuli suomalaisille, joiden etunimi on Vesa-Pekka?
  • Minä vuonna ensimmäinen siperianhusky tuotiin Suomeen?

Voittajaksi kruunattiin "takapenkin tiimi", johon kuului Pekka Niemi, Elina Erkkilä, Antti Mäkiaho sekä Anton Toivonen.

Pekka Niemi DS2
Pekka Niemi DS2

Sunnuntaiksi saatiin hieman viileämpi keli kuin lauantaina ja pääasiassa kaikki uran lätäkötkin ehtivät kuivua. Maalissa aika monet kommentoivat, että olipa kuivaa. Liekö se kuitenkin ollut lauantaina tavallaan hauskaakin, että rapa lensi?

Kahdeksan koiran kärryluokassa Lauri Kivioja ei enää startannut sunnuntaina, joten luokka jäi kahden valjakon mittelöksi. Vesa-Pekka Lehtomäkikin otti kevyemmän kärryn alleen, mutta päivän nopein oli sunnuntainakin Sonja Heinonen voittaen luokan.

Neljän koiran kärryluokassa ykkössijansa onnistui pitämään Joonas Kallio ja sijoituksensa piti myös toiseksi tullut Ville Rakkolainen. Antti Mäkiaho kuitenkin joutui antautumaan tiukassa taistossa Inga Venniselle. Siskosten välisessä kilvassa juniorien neljän koiran kärryluokassa Pinja piti ykkössijastaan kiinni.

Kahden koiran kärryluokassa käytiin tiukkaa taistoa. Pekka Niemi ajoi päivän nopeimman ajon ja se riitti nostamaan hänen sijoituksensa toiseksi. Kokonaisajassa 0.3 sekuntia nopeampi Henna Lappi siis voitti luokan ja kolmas sija meni Maija Nivalalle. Hänelläkin kärkeen oli vain 8,7 sekuntia.

Vesa-Pekka Lehtomäki DR8
Vesa-Pekka Lehtomäki DR8

Sunnuntaina miesten koirapyöräilyssä nopeamman ajan kahdesta kilpailijasta ajoi Antti Mäkiaho, mutta se ei riittänyt sijoituksen nostamiseen. Kai Immonen oli yhteisajoissa 38,9 sekuntia Anttia nopeampi. Naisten koirapyöräilyssä neljästä yksi ei startannut enää sunnuntaina. Ripsa Järvi piti ykkössijoituksensa. Toiseksi tuli Jutta Turkka ja kolmanneksi Jonna Lipponen.

Juoksuluokat lähetettiin sunnuntainakin matkaan yhteislähdöllä. Juha Lipponen oli startanneesta mieskaksikosta nopeampi. Naisjuoksijoista nopein oli sunnuntainakin nopein Rita Nieminen. Toisena Henna Lappi ja kolmantena Elisa Nauha.

Pyörä- ja juoksuluokkien vähäiset osallistujamäärät herättivät kysymyksen tulisiko harkita miesten ja naisten luokkien yhdistämistä kansallisissa kisoissa kuten se on aikaisemmin tehty? Tässäkään kisassa ei sukupuolien välillä ollut suorituksellisesti merkittäviä eroja, vaan sekä juoksussa että pyöräluokassa nopeimmat olivat naisia. Kilpaileminen on kuitenkin hauskinta, jos luokissa on ainakin kohtalainen määrä osallistujia.

Marika Lehtinen DR4
Marika Lehtinen DR4

Kilpailuista kerättiin taas palautetta nettilomakkeella kilpailun jälkeen. Kilpailun järjestelyt keräävät kiitosta harrastajilta, mutta luonnollisesti risujakin mahtuu joukkoon. Tiedonkulku hieman tökki ja siihen yritetään löytää ratkaisua seuraavaan kisaan mennessä. Lisäksi harrasteluokan "sekavuus" harmitti muutamaa palautteenantajaa. SM-kisaan on nyt muistettu laittaa lisätietokohta harrastaluokkaan. Tulospalvelu tökki lauantaina, mutta sunnuntaina toimi taas normaalisti.

Koirajuoksun yhteislähtö
Koirajuoksun yhteislähtö

Palaute tuli myös lähtölistoista. Asia on kaksipiippuinen, sillä osaa kokee, että ohituksia ei saa tulla, mutta toisaalta toinen puoli toivoo, että niitä tulisi. Osa harrastajista jopa toivoo lähtövälejä lyhemmäksi. Laji ei saisi karata kauas perinteistään, joten ohituksien ja ohitettavana olemisen tulee onnistua. Massalähdöt ovat yksi koirajalostuksen onnistumisen mittari. Valjakkokoirien tulisi selvitä kunnialla massalähdöistäkin. Sulalla maalla kärryjen kanssa turvallisuussyistä massalähdöt eivät tule kyseeseen ja ankkuroinnin puutteen vuoksi isojen luokkien ohituksia on syytä välttää, mutta pienemmän koiramäärän luokissa ohituksista ei saisi tulla ongelmaa. Joskus ohituksista saattaa saada etua, "boostia", kun näkee edellä kulkevia valjakoita. Ohitussäännöt tulee osata, jolloin ohitukset sujuvat jouhevasti. Valjakkokoirille ohitukset ovat hyvän jalostustyön sivutuote, eikä harjoittelun tulos. Eläimet ovat aina eläimiä, mutta laji ei saa muuttua sellaiseksi, että ohituksia tarvitsee pelätä.

Seuralla on jatkuvasti monta rautaa tulessa ja kivoja juttuja tulossa harrastajille niin lähi- kuin pidemmälläkin tulevaisuudessa. Nyt kuitenkin seuraavaksi nähdään SM-kisoissa!  ILMOITTATUMINEN ON AUKI/ REGISTRATION IS OPEN

ILMOITTAUTUMINEN/REGISTRATION 

Scroll down to find info also in English.

Maksutiedot/ payment information: 

Osallistumismaksu tulee olla maksettuna ennen ilmoittautumista / Entry fee must be payed before registeration. 

Osallistumismaksu maksetaan tilille FI16 2159 1800 0120 75, saaja L-SVU. Viitenro 50005

Entry fee is payed to account FI16 2159 1800 0120 75, BIC: NDEAFIHH

Beneficiary name L-SVU. Reference number 50005

Jälki-ilmoittautuminen +10€ normaaliin luokkamaksuun / Late registration +10€ added to normal class fee.

Lauantaina järjestetään ajajien illallinen. Vaihtoehtona on joko talon noutopöytä 15 € tai oma tilaus talon listoilta. Molemmissa tapauksissa pyydetään ilmoittautumaan tiistaihin 19.9. mennessä. Noutopöydän valinneet maksavat ruokailun ennen ilmoittautumista (FI16 2159 1800 0120 75, saaja L-SVU ja viitenro 50063) ja talon listoilta tilaavat kassalla. / There will be a mushers' dinner at Saturday evening. You can either eat on buffet (15 €) or make your own order. On both cases orders should be made no later than 19th of September. Those choosing to eat on buffet should pay the dinner before registration (account FI16 2159 1800 0120 75, BIC: NDEAFIHH, beneficiary name L-SVU and reference number 50063).

ILMOITTAUTUMINEN ILLALLISELLE / REGISTRATION FOR MUSHERS' DINNER