Jämin valjakkoviesti


Jämin Valjakkoviesti 2023

Jämin Valjakkoviesti kilpailtiin 18.-19.3.-23 L-SVU:n talven kilpailuiden päätöskilpailuna. Kilpailuviikonlopulle sattui lämmin ja erityisen märkä sää. Lauantaina kilpailupaikalla kävi erittäin navakka tuuli, joka sai kilpailijat laskemaan rekipussinsa tuulen vastuksen välttämiseksi. Ajanottoteltta nökötti maalialueella turvallisuussyistä pelkkänä luurankona. Vaikka lämpö olikin useita plus-asteita, niin tuuli sekä märkä sade teki ilmasta hyytävän tuntuisen. Vuoroin taivaalta satoi lunta, räntää ja vettä. Kaikesta huolimatta lauantaina 12,5 km ura oli vähintään hyvässä kunnossa.

Valjakkoviestiin osallistui viisi joukkuetta. Viime vuodesta poiketen valjakoiden lisäksi koirahiihtäjät kutsuttiin myös mukaan kilpailuun. Kilpailun laajentaminen koirahiihtäjiin ei kuitenkaan kasvattanut osallistujamäärää, mutta yksi rohkea hiihtäjäkin saatiin mukaan. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yksi joukkue enemmän. Enemmänkin olisi toivottu osallistujia, mutta hieno kisa saatiin tälläkin määrällä aikaiseksi.

Ykkösjoukkueessa kilpaili kaksi kuskia, Ville Rakkolainen sekä enemmän koirahiihtopuolelta sekä koirapyöräilystä tunnettu Pekka Niemi. Lisäksi tiimissä mukana oli joukkueenjohtaja Antti Mäkiaho, jonka koirat pääsivät kilpailemaan molempina päivinä vaikkei Antti itse ajanutkaan. Joukkue kantoi nimeä "Pekka ja pojat".

Kakkosjoukkue oli tuttu edelliseltä vuodelta; L-SVU HitMix. Arto Venninen ja Joonas Kallio ajoivat tänäkin vuonna, mutta Pasi Heinosen tilalla ajoi Sonja Heinonen ja Pasi oli siirtynyt joukkueenjohtajan tehtäviin.

Myös kolmas joukkue oli tuttu vuoden takaa; L-SVU Rhytm'n' Blues, jossa kilpaili tänäkin vuonna Lauri Kivioja ja joukkueen johtajanakin toiminut Sampsa Mäki-Arvela. Uutena kilpailijana joukkueeseen tuli Kaisa Mäki-Arvela.Joukkueessa kaikki kilpailivat siperianhuskyilla.

Lauri Kivioja
Lauri Kivioja

Neljäs joukkue oli nimennyt itsensä "Team Peränpitäjiksi". Team Peränpitäjistä kaikki jäsenet olivat ensimmäistä kertaa mukana tässä kilpailussa. Joukkueeseen kuului kilpailijat Henna Kauppila, Camilla Backman-Koskinen ja Rami Hyytiäinen sekä tietenkin tärkeät handlerit ja joukkueenjohtaja Anne Riekki.

Viides joukkue oli myös tuttu viime talvelta; Laitisen Valjakkokoirat. Joukkueen kilpailijat vaihtuivat viime vuodesta Michela Kärkkäistä lukuunottamatta. Michelan ajon lisäksi Ari Laitinen ajoi joukkueen kaksi osuutta ja hän multitaskasi samalla myös joukkueenjohtajan hommat. 

Team Peränpitäjät
Team Peränpitäjät

Ensimmäisen päivän näyttävässä massastartissa rohkeana lähtivät Pekka Niemi, Joonas Kallio, Lauri Kivioja, Henna Kauppila ja Ari Laitinen. Pekka hiihti yhden koiran kanssa ja muut ajoivat kuuden koiran valjakolla. Lähtömerkin heilahtaessa kaikki vaikuttivat saavan hyvän startin ja kärkipaikan otti Joonas Kallio. Pekka Niemi horjahti heti alkumetreillä katkaisten toisen suksensa. Toisen suksen katkeaminen luonnollisesti teki matkan taittamisesta hankalampaa. Henna Kauppila kaatui lähtösuoran jälkeen tulevassa kurvissa kyljelleen mutta pääsi nopeasti pystyyn moottorikelkkailevien ratavahtien avustuksella. 1,5 km metsäkameralle tullessa johdossa oli edelleen Kallio, toisena Kivioja, kolmantena Niemi, neljäntenä Laitinen ja kaatumisen seurauksena hieman välimatkaa ottanut Kauppila viidentenä. 

Kärjessä Joonas Kallio
Kärjessä Joonas Kallio

Maalivaroituspisteen lähellä sijaitsevalle kameralle 11,8 km kohdalle ensimmäisenä saapui alusta alkaen johdossa ollut Kallio. Laitinen oli ohittanut uralla muutaman valjakon ja saapui maalivaroituskameralle toisena. Kallio sai toimitettua viestikapulan maaliviivan ylittämisen jälkeen parissa kymmenessä sekunnissa toisena lähteneelle Arto Venniselle. Vennisen valjakkoon kuului viisi koiraa. Joonaksen aika ilman vaihtoa 26.41,2, jolloin keskinopeudeksi tulee 28,1 km/h. 

Ari Laitinen, Pekka Niemi & Joonas Kallio
Ari Laitinen, Pekka Niemi & Joonas Kallio

Massastartissa lähteneille ei aikaan tule vaihdon aiheuttamaa aikarasitetta, sillä vaihdot lasketaan toisena ja kolmantena lähteneiden aikoihin. Toiseksi maaliin saapuneen Laitisen aika oli 27.51,8. Laitisen Valjakkokoirien vaihto sujui vain muutaman sekunnin hitaammin kuin HitMixin. Heidän taktiikkansa oli, että toisena lähtevä Kärkkäinen oli itse ottamassa viestikapulan Laitiselta ja juoksi siitä starttaamaan oman kuuden koiran valjakkonsa kanssa uralle. Kolmanneksi maaliin saapui Kivioja ajalla 28.15,6. Rhytm'n' Bluesin vaihto ei sujunut kuin Strömsössä vaan Kiviojan pyyhältäessä läpi vaihtoalueen ei vastassa ollutkaan viestikapulaa vastaanottava Sampsa Mäki-Arvelaa, vaan yksinäinen reki ilman ajajaa. Kivioja päätyi jättämään viestikapulan reen päälle, ja lähti kiittelemään maalialueelle ankkuroituja koiriaan. Sampsa 6-koiran valjakolla pääsi matkaan puolentoista minuutin vaihtoajalla. Katkenneella suksella hiihdellyt Niemi pääsi maaliin ajalla 31.55,4. Niemen ja Rakkolaisen kapulanvaihto kävi nopeasti n. 20 sekunnissa laskettuna Niemen maaliviivan ylityksestä. Rakkolainen kuitenkin kohtasi vaikeuksia 6-koiran valjakkonsa kanssa heti lähtösuoralla sillä valjakko yritti suunnata väärältä puolelta ratamerkintöjä ja Rakkolainen joutui käsipelein kääntämään koirien nenät oikealle uralle. Kauppila saapui uralta ajalla 31.55,4 ja Kauppilan kapulanvaihto Backman-Koskiselle vei n. 30sek.

Toiselta kierrokselta ensimmäisenä maalissa oli HitMixin Venninen ajalla 28.33,9. Vennisen ja Heinosen viestikapulan vaihto vei aika tarkalleen 20sek. Heinonen starttasi uralle kuudella koiralla. Toisena maaliin saapui Laitisten Valjakkokoirien Kärkkäinen, jonka ajaksi saatiin 30.11,6. Kärkkäisen kapulanvaihto vei n. 25 sek ja näin saatiin Laitinen matkaan joukkueen päivän viimeiselle osuudelle. Kolmantena toiselta kierrokselta maaliin saapui Rakkolainen, ajalla 27.27,4. Rakkolaisen keskinopeus 27,32 km/h oli toisen kierroksen nopein keskinopeus. Toisen kierroksen aikoihin sisältyy myös vaihtoaika. Rakkolaisen ja Niemen vaihto vei n. 25 sek. Niemi lähti joukkueen viimeiselle kierrokselle reellä neljällä koiralla. Kerrottakoon, että Niemen kokemus reellä ajosta on ollut vähäinen, mutta rohkeasti hän lähti hakemaan kokemusta joukkueenjohtaja Mäkiahon koirilla. Sampsa Mäki-Arvela saapui maaliin ajalla 31.25,4 ja vaimonsa Kaisa pisti paremmaksi odotellen ajallaan viestikapulan saamista. Vaihtoa kuitenkin hidasti koiravaihdot ja Sampsan tiimistä siirrettiin muutamat koirat toiselle kierrokselle Kaisan tiimiin. Viidellä koiralla ajanut Backman-Koskinen saapui maaliin ajalla 39.21,2. Backman-Koskinen sai toimitettua viestikapulan Hyytiäiselle 30 sek ajalla ja Hyytiäinen starttasi uralle kuudella koiralla.

Ensimmäisenä viimeiseltä kierrokselta maaliin tuli HitMixin Heinonen ajalla 24.53,0, jolloin keskinopeudeksi tuli 30.14 km/h, joka oli päivän nopein tulos. Viimeisen kierroksen aikoja rasittaa myös kapulanvaihto-osuus. Näin ollen L-SVU HitMix oli päivän nopein viestijoukkue. Päivän toiseksi nopeimmaksi joukkueeksi kruunattiin Laitisen Valjakkokoirat, kun Laitinen saapui maaliin ajalla 27.51,5. Kolmanneksi nopeiten viestin perille toimitti Pekka ja pojat. Pekan aika viimeisellä kierroksella oli 28.01,3. Huhut kertovat Pekan muutaman kerran ottaneen matkalla maakontaktia, mutta rohkea debyytti rekikisassa! Kaisa Mäki-Arvela toimitti L-SVU Rhytm'n' Bluesin viestin saapumalla viiden koiran valjakolla maaliin ajalla 37.01,1. Viidentenä maaliin saapui Team Peränpitäjien Hyytäinen ajalla 41.08,04. 

Sampsa Mäki-Arvela
Sampsa Mäki-Arvela

Lauantai-iltana aikaa kilpailupaikalla vietettiin koiria huoltaen, saunoen ja hotellin Musher Dinnerillä syöden. 

Joonas Kallio
Joonas Kallio

Sunnuntai valkeni hieman paremmassa säässä kuin lauantai. Märkää ja lämmintä oli kuitenkin edelleen. Ura oli lauantaita pehmeämpi. Massastartin eturivistä tänään lähtivät Joonas Kallio viidellä koiralla, Ari Laitinen 6-koiran valjakolla ja Pekka Niemi yhden koiran kanssa hiihtäen Takarivistä starttasivat Lauri Kivioja 6-koiran valjakolla sekä Camilla Backman-Koskinen 5-koiran valjakolla. Lähdössä kärkeen pääsi Laitinen ja heti kannoilla Kallio. Nopeasti kärkikaksikkoa kuitenkin tavoitti Niemi. 

11,8 km maalivaroituskameralle ensimmäisenä ilmestyi Pekka ja Pojat-joukkueen Niemi hiihtäen ja heti perässä HitMixin valjakolla ajava Kallio. Ehjillä suksilla sunnuntaina hiihtänyt Niemi paransi lauantain aikaa huimasti ja hänen aikansa oli 27.15,5, jolloin kierroksen nopein keskinopeus oli 27.51 km/h. Kintereillä kiitäneen Kallion aika oli 27.20,8. Molempien kärkijoukkueiden vaihdot kävivät sujuvasti kestäen n. 20 sek. Niemi päästi Rakkolaisen 6-koiran valjakon matkaan ja heti perään lähti 5-koiran valjakolla ajava Heinonen. Kolmanneksi nopeimpana maalissa oli Laitisten Valjakkokoirien Ari Laitinen ajalla 27.50,5 ja heidän vaihtonsa Kärkkäisen kanssa sujui jouhevasti, mutta piirun verran hitaammin kuin edellä lähteneillä. L-SVU Rhytm'n' Bluesin Kivioja saapui maaliin ajalla 28.07,5 mutta heidän joukkueensa suoritus jäi tähän kierrokseen. Mäki-Arvelat olivat äkillisesti estyneet tänään kilpailemasta, joten heidän joukkueensa merkittiin keskeyttäneeksi. Backman-Koskinen saapui maaliin ajalla 37.20,1 ja hän päästi matkaan kuudella koiralla ajavan Kauppilan n. 30sek vaihdolla. Kauppila pääsi tällä kertaa sujuvasti alun kaarteen, eikä apujoukkoja tarvittu.

Ari Laitinen
Ari Laitinen

Toiselta kierrokselta ensimmäisenä saapui Heinonen ajalla 25.12,1 ja tämä oli päivän nopein aika. Päivän nopein keskinopeus oli siis 29,76 km/h. 20 sek kapulanvaihdolla Venninen saatiin keulien joukkueen viimeiselle kierrokselle viidellä koiralla. Heti perään maaliin saapui Rakkolainen ajalla 25.59,2 ja jouhevalla karvan päälle 20 sek vaihdolla saatiin Niemi matkaan. Niemi oli päättänyt reen vaihtaa itselle tutumpiin suksiin ja starttasi uralle kahden koiran kanssa hiihtäen. Kärkkäinen saapui maaliin ajalla 31.13,0. Sujuva vaihto kesti n. 20 sek ja Laitinen lähti tiimin viimeiselle kierrokselle. Team Peränpitäjien Kauppila saapui maaliin 31.13,0 ajalla ja soljuva kapulanvaihto Hyytiäiselle onnistui n. 20 sekunnissa. 

L-SVU Rhyth'm Blues
L-SVU Rhyth'm Blues

Ensimmäisenä viestin toimitti Pekka ja pojat, jolloin heidän joukkueensa oli päivän nopein. Pekan aika oli 26.44,7. Tämä oli viimeisen kierroksen nopein aika. Keskinopeudeksi tästä tulee 28,03 km/h. Toisena viestiurakan sai sunnuntaina purkkiin L-SVU HitMix ja Arton aika oli 27.42,4. Kolmanneksi nopein joukkue sunnuntaina oli Laitisen valjakkokoirat ja Laitisen aika viimeisellä kierroksella oli 28.51,7. Team Peränpitäjien Hyytiäinen toimitti joukkueensa viestin perille ajalla 42.47,6.

Kun molempien päivien ajat laskettiin yhteen, saatiin voittajajoukkueeksi edellisenäkin vuonna voittanut L-SVU HitMix. Yhteensä joukkueelta meni viestin toimittamiseen 2:40:23,4. Toiseksi sijoittui Pekka ja Pojat ajalla 02:47:23,5. Kolmanneksi Laitisen valjakkokoirat ajalla 02:53:50,3. Team Peränpitäjät neljänneksi aikana 03:56:29,0. Näin saatiin upea viikonloppu päätökseensä ja toivomme ensi talvena jatkoa tälle kilpailuille. Lähtekää rohkeasti mukaan!

Kuvat Jenna Jönkkäri

Nopeimmat kierrosajat

1.     Heinonen Sonja LAUANTAI 24.53,0 (sis. vaihto)

2.    Heinonen Sonja SUNNUNTAI 25.12,1 (sis. vaihto)

3.    Rakkolainen Ville SUNNUNTAI 25.59,2 (sis. vaihto)

4.    Kallio Joonas LAUANTAI 26.41,2

5.    Niemi Pekka SUNNUNTAI 26.44,7 (sis. vaihto)

6.    Kallio Joonas SUNNUNTAI 27.15,5

7.    Rakkolainen Ville LAUANTAI 27.27,4 (sis. vaihto)

8.    Laitinen Ari SUNNUNTAI 27.50,5

Jämin valjakkoviesti ajetaan 18. - 19.3.2023 ja muutoksena viime vuoteen kisaan voi osallistua millä tahansa sääntöjen sallimalla kulkupelillä, eli joukkue voi koostua esim. koirahiihtäjästä, kahden koiran rekitiimistä ja kuuden koiran rekitiimistä. Alle tulevat ilmoittautumislinkit sekä itse kisaan, että myös musher dinnerille.

Viime vuoden kisasta voi käydä lukemassa täältä

Imoittautautuminen on joukkuekohtainen ja jokaisella joukkueella on nimetty joukkueenjohtaja. Koko joukkueen ilmoittumishinta on 120€ (jälki-ilmo +10€) ja täysin uudet joukkueet (eli kukaan joukkueesta ei kilpaillut aiempana vuonna) hinta on 99€.