Jämi Dryland SOC 2022

Event in Facebook (contains also info and updates)

Pohjoismaidenmestaruus, eli SOC, -perinne palautettiin voimiin pitkän tauon jälkeen. Ajatus kansainvälisistä arvokisoista on hautunut seurassa jo pidemmän aikaa, mutta kriittisyys omaa tekemistä kohtaan on lykännyt arvokisan hakemista. Kilpailujärjestelyitä on haluttu testata ja varmistua niiden toimivuudesta ennen haasteeseen tarttumista. Jämin uudella kisapaikalla on järjestetty onnistuneita sulan maan kilpailuja jo useana vuonna, kilpailupaikka on todistanut toimivuutensa jokaisessa järjestetyssä kilpailuissa ja vähitellen seurassa oli kehittynyt luottamus, että pykälää isommistakin kilpailuista selvittäisiin kunnialla. Lajiliiton vihjattua tällaisen kilpailun tarpeesta, päätettiin seurassa tarttua tilaisuuteen.

Järjestelyt sinänsä eivät poikenneet suuremmin aikaisemmista kilpailuista. Aiemmatkin kilpailut on pyritty järjestämään laadukkaasti eikä SOC-arvon saaminen tapahtumalle aiheuttanut merkittävää parantamisen tarvetta järjestelyissä. Suurin ero aiempaan oli luokkien määrän moninkertaistuminen.

Ennakkoon pelkona oli, että SOC-arvot eivät tule toteutumaan kaikissa luokissa, sillä järjestettäviä kilpailusarjoja oli yhteensä huimat 33 + lastenluokka. Seura on nähnyt luokkien suuret määrät ongelmana jo aikaisemminkin. Pääasiallinen huoli luokkien määrän kasvusta on, ettei riittävän tasokasta kilpailua synny pienessä lajissa, jossa kilpailijoiden määrät eivät ole suuria. Lisäksi luokkien määrän kasvu tekee järjestelyistä työläämpiä ja venyttää kilpailupäiviä. Samaa tahtia kuin luokkien määrä lisääntyy, kasvavat myös kilpailijoiden vaikeudet ymmärtää sääntöjä ja yhteydenottojen määrä ennen kilpailua nousikin ennätyslukemiin työllistäen järjestäjiä poikkeuksellisen paljon.

Kilpailuun saatiin kokonaisuudessaan määrällisesti hyvin osallistujia. Luokkien paljoudesta johtuen, suurikaan määrä osanottajia ei taannut SOC-arvoa kaikkiin sarjoihin ja kilpailun päätuomari joutui ratkaisemaan luokkien yhdistämisiä sääntöjen puitteissa. Mainonta muissa pohjoismaissa ei sujunut toivotulla tavalla ja tähän haasteeseen tulisi etsiä ratkaisua tulevaisuudessa lajiliittojen kesken. Ulkomailta ei saatu niin paljoa väkeä paikalle, kuin olisi toivottu. Osittain ongelmana nähtiin se, että kaikissa Pohjoismaissa kilpaluiden mainostaminen ei ollut aktiivista ja se tapahtui myöhässä.

Ulkomaalaisten kilpailijoiden niukkuuden lisäksi yllätyksenä tuli juoksuluokkien vähäiset osallistujamäärät. Juoksuluokkia toivotaan kilpailuihin, mutta loppujen lopuksi osallistujamäärät jäävät erittäin vähäisiksi. Vastaava ilmiö koski koirajakoa. Hitaammille koirille on toivottu omia sarjoja, mutta nyt niiden ollessa tarjolla, osallistujamäärät olivat vähäiset, eikä C-koirille toteutunut SOC-arvo yhdessäkään luokassa.

Ensimmäinen kilpailupäivä valkeni pilvisenä mutta sateettomana. Ensimmäisenä ajettiin pisin kilpailumatka, eli kahdeksan koiran kärryluokka. Ensimmäinen starttaaja luokassa oli Ari Laitinen, joka valitettavasti ajoi heti ensimmäisestä mutkasta aitojen läpi ulos kilpailuradalta ja tästä syystä suoritus hylättiin. Onneksi mitään vakavampaa ei sattunut ja Ari pääsi ajamaan kiertoreittiä turvallisesti takaisin varikkoalueelle. Luokan nopeimman ajoin ajoi ranskalainen Remy Coste ja yhdeksän sekuntia perässä Pasi Heinonen. Kolmatta sijaa ensimmäisenä päivänä hallitsi siperianhuskyilla ajava Sampsa Mäki-Arvela. Nopeimman ajan ajanut Remy Coste ihastutti nopean ajon lisäksi myös koirien hyvällä hallinnalla. Muutama henkilö saattoi hieroa silmiään, kun ilman apujoukkoja reissussa ollut ranskalainen talutti koiransa lähtöalueelle ja starttaisi ilman handleria. Koirat pysyivät rauhallisesti ja rennosti paikallaan odottaen lähtökäskyä. Hetkittäin kukaan ei pitänyt kevyestä kilpakärrystä kiinni ollenkaan. Remyn nopeus kertoo myös miten kovatasoisia ovat valjakot kansainvälisissä MD- ja etappikilpailuissa. Samat koirat kykenevät huikeisiin nopeuksiin syksyn sulanmaankisoissa ja toisaalta venyvät juoksemaan useampia satoja kilometrejä etappikilpailuissa Alppeja kiipeillen.

DR8-luokan jälkeen ajettiin miesten koirapyöräily. Luokkaan oli ilmoittautunut kolmetoista osallistujaa, joista yksi ulkomaalainen ei päässyt paikalle. Luokassa oli kuitenkin myös yksi virolainen ja yksi ruotsalainen osallistuja, joten luokka oli SOC-arvoinen. Myös SM-arvo oli jaossa luokassa. Yhdistämisiin tässäkin luokassa oltiin päädytty, sillä B-koiria ei ilmoittautunut tarpeeksi, jotta niille olisi saatu oma SOC-luokka. Luokan kirkkaasti nopeimman ajan ajoi suomalainen Pekka Niemi lyhytkarvaisen saksanseisojan kanssa. Ensimmäisenä päivänä toisiksi nopeimman ajon ajoi suomalainen Tuukka Turkka ja kuusi sekuntia hänen perässään oli virolainen Jarmo Nikolai.

Naisten koirapyöräilyyn ei ilmoittautunut yhtään ulkomaalaista, joten SOC-arvo tässä jäi toteutumatta. SOC-säännöt eivät salli naisten ja miesten koirapyöräilyn yhdistämistä, joten luokka pidettiin "vain" SM-luokkana. Päivän nopeimman ajon ajoi Ripsa Järvi. SM-hopeassa kiinni ensimmäisenä päivänä oli Jonna Lipponen ja pronssissa Jutta Turkka.

DR4 luokkaan saatiin kaksi SOC-arvoista kilpailuluokkaa. DR4A:ssa kilpaili 8 valjakkoa kolmesta eri maasta ja DR4B:ssä starttasi 11 valjakkoa kahdesta maasta. SOC-arvojen lisäksi molempien luokkien kesken ratkottiin suomenmestaruudet. Liettualainen Indre Daujotiene kaahasi radan kovalla ajalla, ollen kirkkaasti päivän nopein kuljettaja DR4A-luokassa. Toiseksi nopeimman ajan ajoi suomalainen Joonas Kallio ja kolmatta sijaa hallitsi Antti Mäkiaho. DR4B-luokassa kaikki kilpailijat ajoivat siperianhuskyilla. Luokassa nopein ensimmäisenä päivänä oli Tanja Rantanen, toisena Anu Parikka ja kolmantena Jukka Laaksonen.

DR4J-luokassa ei valitettavasti SOC-arvo toteutunut, mutta SM-arvon saaminen oli varmasti monelle mieluinen sillä useana vuonna ei ole juniorikilpailijoiden vähyyden vuoksi voitu SM-arvoa jakaa. Nyt kilpailuun saatiin tarvittavat kolme osallistujaa. Justus Laaksonen suoritti reitin erittäin kilpailukykyisellä ajalla ollen luokan nopein. Toisella sijalla lauantaina oli Pauli Mansikkaniemi ja kolmantena Serafia Savolainen.

DS2 luokassa SM-arvon lisäksi toteutui kaksi eri SOC-alasarjaa, DS2A ja DS2B. A-sarjassa kilpailu oli erittäin tiukkaa ja jännittävää. Päivän nopeimman ajan ajoi Tuomas notko ajalla 9:02,3. Tasan saman ajan saivat Matti Laaksonen sekä Jorma Sääskilahti ajalla 9:04,5. Sekunnin perässä heistä oli Vesa-Pekka Jurvelin ja vain himpun verran hitaampi oli Tero Mäkinen. DS2B-sarjassa kilpaili 13 valjakkoa. Selkeästi nopeimman ajon ajoi lauantaina Viroa edustava Erkki Bürkland. Minuutin verran hitaampi oli Pekka Niemi bordercollieiden kanssa. Kolmantena ensimmäisenä päivänä oli Annika Viinikkala.

Miesten yhden koiran kärryluokassa oli SOC-arvo toteutumassa, mutta yhden kilpailijan estyessä ei SOC-arvoa voitu tässä luokassa jakaa. Yhden koiran kärryluokkien suomenmestaruuskin oli jo aiemmin ratkottu muualla, joten kilpailu ajettiin kansallisena luokkana. Ensimmäisenä päivänä nopein aika oli Antti Mäkiaholla, toisena Kai Immonen ja kolmantena ruotsalainen Tommy Lageholm. Naisten yhden koiran kärryluokassa toteutui SOC-arvoon vaadittavat vaatimukset. Nopeimmin uralta maaliin selvisi Maija Nivala, toisena virolainen Anu Raja ja kolmantena Meeri Puustelli.

Miesten koirajuoksu järjestettiin kansallisena luokkana. Sekä naisten- että miesten koirajuoksu järjestettiin näyttävänä massastarttina, kuten parin viikon takaisissa syyskilpailuissa. Miesten koirajuoksun osallistujamäärä jäi vähäiseksi mutta näyttävyyttä saatiin naisten koirajuoksuluokassa. Massastarttia on käytetty aikaisemminkin Jämillä viestikilpailussa sulalla maalla sekä talvella järjestetyssä reella ajettavassa viestikisassa. Miesten koirajuoksuun kolmesta ilmoittautuneesta kaksi starttasi luokassa. Nopeampi luokassa oli ruotsalainen Martin Norberg ja toisena Samuli Sotarauta. Naisten lauantain nopein juoksija oli Rita Karjalainen, toisena Katri Gröndlund ja kolmantena Henna Lappi. Luokan lähdössä tapahtui kaksi valitettavaa tapausta liittyen aggressiivisiin koiriin, josta syystä kahden kilpailijan suoritus hylättiin. Tapausta on käsitelty jonkin verran sosiaalisen median alustoilla jälkikäteen. Kilpailusäännöt ovat kuitenkin ehdottomat ja aggressiivista käytöstä koirilla havaittaessa tuomari on velvollinen määräämään kilpailukieltoa. Valjakkokoiralta tulee edellyttää hyvää luonnetta kaikissa tilanteissa, purevat ja aggressiiviset koirat eivät kuulu kilpailuihin. Tilanteet kuitenkin tulevat usein myös omistajalle yllätyksenä, joten syyllistämiselle ja tuomitsemiselle ei ole varaa. Asiaan pitää kuitenkin suhtautua aina vakavuudella. Sosiaalisen median sijasta hyvän kilpailuhengen nimissä asioita ratkotaan kilpailupaikalla.

Yhden koiran nuorten kärryluokka ajettiin myös kansallisena kilpailuna. Kilpailuun osallistui kaksi nuorta. Lauantaina nopeampi oli Oona Hiukkamäki siperianhuskylla ja toisena Miska Saapunki alaskan malamuutilla.

Lauantaina viimeisenä kilpailtiin myös lasten koirajuoksuluokka, jossa muutama reipas lapsi halusi ehdottomasti ajaa kärryllä. Luokassa tärkeintä on, että kaikilla on hauskaa. Vakavammin ehtii kilpailemaan myöhemminkin.

Musher Dinner veti paikalle sankoin joukoin väkeä hotellin ravintolaan. Jonottelusta huolimatta tunnelma vaikutti mukavalta.

Sunnuntain kilpailupäivä ei jäänyt mieleen kauniin sään vuoksi. Lauantain ja sunnuntain välisen yön satoi vettä rankasti ja vielä kilpailun aikanakin vettä sateli tuulen saattelemana. Ennakkoon oli siis tiedossa, että kilpailijat eivät kuivana pääse maaliin.

Kahdeksan koiran kärryluokassa nopein oli sunnuntainakin ranskalainen Remy Coste, joten hän voitti Pohjoismaiden mestaruuden. Koska SOC on avoin kilpailu, voi Pohjoismaiden ulkopuoleltakin tuleva kilpailija voittaa mestaruuden. Costesta kerrottakoon, että hänen pääpainonsa kilpailuissa on keskipitkän matkan kilpailut ja hän kilpaili viikonloppuna samaisilla koirilla, joilla hän kilpailee talvella MD-ja etappikilpailuissa. Usein on vallalla käsitys, että keskipitkän matkan koirat ovat hitaampia kuin sprinttikoirat, mutta tällaisen virheellisen kuvitelman olisi jo syytä unohtua. Toisiksi nopeimman ajan ajoi Pasi Heinonen, joka näin ollen ajollaan ansaitsi SM-kultaa. Sunnuntaina kaksi edellä mainittua kuskia rikkoivat uralla tehtyjä rataennätyksiä. Uusi huikea rataennätys uralla on Remy Costen ajama 35,85 km/h. SM-hopeaa ja PM-pronssia saavutti Vesa-Pekka Lehtomäki. SM-pronssille ajoi tavallisesti pidempiä matkoja ajava Juha-Pekka Björksted.

Sunnuntain miesten koirapyöräilyn sijoituksissa tapahtui pientä elämistä. Rata oli sateen jäljiltä pyörällä hieman liukas ja selkeässä johdossa oleva Pekka Niemi ajoi varman päälle pitäen ykkössijoituksensa ansaiten SOC- sekä SM-kultaa. Toiseksi SOC-kisassa itsensä nosti virolainen Jarmo Nikolai. SM -hopea meni Marko Törmäselle ja pronssi Tuukka Turkalle. Naisten SM:n koirapyöräilyssä sunnuntaina voitti Ripsa Järvi ollen kokonaisajoissa lähes minuutin nopeampi kuin toiseksi tullut Jonna Lipponen. Pronssi meni tässä naistenkin sarjassa Turkalle, mutta Jutta Turkalle.

Neljän koiran kärryluokan A-sarjassa ensimmäisenä päivänä ajanut liettualainen Indre Daujotiene ajoi kovaa sunnuntainakin. Lauantain ajolla hän teki kyseisen reitin rataennätyksen keskinopeudella 35,87 km/h. Tämä oli koko viikonlopun kovin ajettu keskinopeus. Joonas Kallio voitti luokassa SM-kultaa sekä PM-hopeaa kahden päivän yhteenlasketulla keskinopeudella 33,78 km/h. SM-hopealle ja PM-pronssille sijoittui Antti Mäkiaho kahden päivän keskinopeudella 33,17 km/h. B-sarjassa kovimman ajan sunnuntainakin ajoi Tanja Rantanen. Kahden päivän yhteenlaskettu keskinopeus oli kiitettävät 30,38km/h. Tällä suorituksella Tanja voitti sekä PM-kultaa että SM-pronssia, sillä SM-palkinnoista taistellessa sulalla maalla ei ole omia luokkia eri sarjojen koirille vaan DR4-luokkiin osallistuvat kilpailevat kaikki SM-titteleistä. Anu Parikka sijoittui PM-hopealle ja Jukka Laaksonen PM-pronssille.

Juniorien neljän koiran SM-kärryluokasssa lopputuloksissa tapahtui muutosta. Justus Laaksonen saavutti voiton kahden päivän keskinopeudella 29,51km/h, mutta hänen takanaan järjestys vaihtui. SM-hopea meni Serafia Savolaiselle ja pronssi Pauli Mansikkaniemelle.

Kahden koiran A-sarjan kärryluokassa kilpailu oli lauantain jäljiltä erittäin tiukka. Tuomas Notko ajoi sunnuntaina lähes saman ajan kuin lauantaina ja hänen molempien päivien yhteisaikojen keskinopeus oli 33,87 km/h. Notko voitti tällä suorituksella PM- ja SM-kultaa. Hopealle tiukassa kilpailussa selvisi Matti Laaksonen ja pronssille Jorma Sääskilahti. B-Sarjalla ei erikseen ollut omaa SM-arvoa mutta PM-palkinnot olivat jaossa. Viron lipun alla kilpaillut Erkki Burkland ajoi sunnuntainakin nopeimman ajan, jolloin keskinopeutta molempina päivinä oli 25,23 km/h. Pekka Niemi urakoi pyöräilyluokan lisäksi tässä luokassa sijoittuen PM-hopealle. Kolmanneksi sijoituksensa nosti Josefiina Santala.

Miesten yhden koiran kansallisessa kärryluokassa sunnuntaina voittoon ajoi Antti Mäkiaho keskinopeudella 30,64 km/h. Kai Immonen sijoittui toiseksi ja Tommy Lageholm kolmanneksi. Naisten luokassa Maija Nivala oli nopein myös sunnuntaina ja sai koko kisan keskinopeudekseen 30, 72 km/h voittaen Pohjoismaiden mestaruuden. Toiseksi nousi sunnuntaina Meeri Puustelli ja Anu Raja sijoittui kolmanneksi.

Miesten koirajuoksussa kummankin kilpailijan ajat olivat lähellä lauantaina juostuja. Yhteisajassa nopein oli Martin Norberg Ruotsista keskinopeudella 18,19 km/h ja Suomen Samuli Sotarauta sijoittui toiseksi.

Naisten koirajuoksussa Rita Karjalainen oli nopein myös sunnuntaina ja keskinopeudeksi koko kilpailussa muodostui 19,34 km/h. Toiseksi luokassa sijoittui Katri Grönlund ja kolmanneksi Henna Lappi. Koko naisten kärkikolmikko oli nopeampi kuin yksikään miesten sarjan osallistuja ja tämä pistää jälleen pohtimaan erillisten luokkien tarpeellisuutta.

Nuorten yhden koiran kärryluokassa Oona Hiukkamäki oli myös sunnuntaina nopein ja sai keskinopeudekseen koko kilpailussa 21,56 km/h. Miska Saapunki alaskanmalamuuteilla sijoittui luokassa toiseksi.

Järjestäjien puolesta mieltä lämmittivät erityisesti kokeneiden ulkomaalaisten kilpailijoiden vuolaat kehut niin reiteistä kuin järjestelyistäkin. Vastaavasti palautteissa ilmoitettiin, että voidakseen suositella seuran kilpailuita, tulisi niissä huomioida jatkossa myös tavalliset harrastajat. Hieman toisilla sanoilla samaan asiaan viitattiin esittämällä, että tietyille harrastajaryhmille tulisi vaatimustasoa madaltaa matkojen lyhentämisen muodossa.

Palaute vastaa pitkälti seuran käsitystä lajin tilanteesta. Järjestettäessä kilpailu hyvillä ja turvallisilla urilla, huolellisilla järjestelyillä ja lajin perinteiden mukaisella vaatimustasolla, tässä tapauksessa vielä erillisillä rotuluokilla, osa harrastajakuntaa kokee, ettei tämä ole tarkoitettu tavallisille harrastajille. Puhutaan jopa ammattilaisille tarkoitetuista tapahtumista.

Koskahan tässä maassa on hyväksyttävää lausua ääneen, että meillä on ongelma harrastajakunnan yleisen tason laskun muodossa? Ongelma ei ole kilpailujen kärki, vaikka se olisikin hieman perässä maailman parhaita. Kärki suorittaa vuodesta toiseen kohtuullisen tasaisesti, mutta sen takana ero laajempiin harrastajamassoihin on kasvussa ja tämä on ongelma, kun väki ei pienessä lajissa selkeästi mahdu samoihin tapahtumiin. Tämä ei voi olla toivottu kehityssuunta. Olisi syytä ruveta miettimään, mitkä tekijät tällaiseen tilanteeseen ovat johtaneet ja miettimään korjauskeinoja suunnan kääntämiseksi.

Tuloksissa korjattu kaikkiin lauantaina vaikuttanut lähtöaikavirhe / Start time error effecting everyone on Saturday has been fixed in results

Yllä lauantain lähtölista / Above the start list for Saturday

Ensimmäinen startti sunnuntaina kello 9:01 ja mahdolliset turhat välit pyritään poistamaan. / On sunday the first start is 9:01 and possible "empty" time removed.

SOC säännöt TÄSTÄ / SOC rules HERE

Information about arriving to Finland with dogs can be found HERE

About vaccinations: Finnish Sleddog Sport Federation (VUL) requires that all dogs must be vaccinated against Rabies Virus, Canine Parvovirus, Distemper and Infectious hepatitis. It's also strongly recommended dogs to have an intranasal vaccination against Bordatella bronchiseptica and Parainfluenza. All vaccinations must have been administered more than 21 days before the race.

Important information about arriving to the event area. The area is reserved for the competition from friday afternoon untill sunday afternoon. Normally the area is used as an airfield, so parking there is not allowed before friday. More information will be provided in the race letter. Also the race routes will be marked on friday, so it is not possible to test them beforehand.

More information in English below the poster.

In English

Classes:
DCW (SOC & IFSS WC) (mass start on both days)
DCM (SOC & IFSS WC) (mass start on both days)
DBW (SOC & IFSS WC + FIN CH)
DBM (SOC & IFSS WC + FIN CH)
DS1W (SOC & IFSS WC)
DS1M (SOC & IFSS WC)
DS1J (SOC & IFSS WC)
DS2 (SOC & IFSS WC + FIN CH)
DR4 (SOC & IFSS WC + FIN CH)
DR4J (SOC & IFSS WC + FIN CH)
DR8 (SOC & IFSS WC + FIN CH)

SOC breed groups:
A: All dogs
B: Siberian husky, Dobermann, Giant snautser, Malinois
C: All registered dogs exept pointing dogs and dogs in B-group

If there are not enought participants in B and C groups, they can race together in the B group. If this group also does not have championship status, participants can compete in group A.

Sat&Sun 8:00 AM: The competition office opens
Sat 9:00 AM: Musher meeting, track description and rules
Sat & Sun 10:01 AM: The first heatRegistration and entry fee via online form https://forms.gle/WxwKJiS2C3qt4qyP9
Participation fees: Elite classes 70€, junior classes 25€

Last day of registration: 2.10.2022 at 10PM

Late registration possible untill 10PM 9.10.2022

Special SOC-rules: HERE
More information: hallitus@l-svu.fi

Address: Sormelantie 77, Jämijärvi, Finland