Jämi Mini Distance 2023

Melkoisen märkä viikonloppu. Talkootyöt perjantaina saatiin tehdä vesisateessa, mutta saivat kisaajatkin oman osuutensa viikonlopulle sattuneista sateista. Onneksi ei aivan taukoamatta satanut, mutta kierroksien välissä oli tarvetta vaihtovaatteille. Kilpailuun ilmoittautui 19 kilpailijaa, joista 17 starttasi. Pia-Lisa Alpua ja useana vuonna voittanut V-P Lehtomäki estyivät tulemasta paikan päälle. Sade ei kuitenkaan häirinnyt tunnelmaa, vaan kilpailijat olivat innolla lähteneet mukaan kilpailussa järjestettävään pukukilpailuun ja uralla nähtiinkin mm. teletappeja, Masa Myers, ruttotohtori ruumiin kanssa sekä rosvo.

Ensimmäisenä uralle starttasi ensimmäistä kertaa kisassa mukana ollut Joonas Kallio valkoisessa juhlapuvussaan. Kallio ajoikin ensimmäisellä kierroksellaan kilpailun rataennätyksen, joka aikaisemmin oli Sonja Heinosen hallussa. Joonaksen ensimmäisen kierroksen keskinopeus oli 28,57km/h. Toisena uralle lähti Sonja Heinonen ja hänen keskinopeutensa ensimmäisellä kierroksella oli 26,96km/h. Näiden jälkeen poisjääneiden takia oli lähdössä tauko ja Heidi Tamminen starttasi kilpailunumerolla 6. Tammisella oli kilpailussa viisi koiraa ja lähtökohtaisesti reilusti ylikuormaa, joten hän jätti kilpailun yhteen kierrokseen. Seuraavana vuorossa starttasi Sanna-Kaisa Kiviniemi siperianhuskyistä ja alaskalaisista koostuvalla valjakolla. Kisassa usein mukana ollut Kirsimarja Lampinen starttasi kahdeksannelta paikalta. Lampisen aika oli ensimmäisen kierroksen kolmanneksi nopein ja hänen keskinopeutensa oli 17,83km/h. Lampisen jälkeen lähtövuorossa oli Matti "Masa Myers" Vaarala ja hänen peräänsä Anne Kiijärvi siperianhuskyjensa kanssa. Sen jälkeen lähtivät uralle järjestyksessä: Anne Riekki, Iita Parikka, Suvi Lahtinen, Toni Miettinen, Alina Kluszewski, Jarno "Rosvo" Jönkkäri, Pinja "Tiivi-Taavi" Rantasalmi, Laura Ikonen, Olga Rautanen ja viimeisenä Sirpa Säilä. Edellä mainituista Laura Ikonen ajoi Mini Distancella ensimmäistä kertaa valjakkokisoissa ja hän jätti suunnitellusti kilpailun yhteen ajettuun kierrokseen.

Heidi Tamminen
Sonja Heinonen

Useat lähtivät toiselle kierrokselle nopeasti ensimmäisen jälkeen. Ensimmäisenä lähdöstään WA-viestiryhmässä ilmoitti Matti Vaarala. Tämän jälkeen lähtöilmoittautumisia ropisi nopealla tahdilla ja uralle saatiinkin vilskettä. Toisen kierroksen aikoja verratessa ei tapahtunut muutoksia sijoituksissa. Toisen kierroksen nopeimman ajan ajoi Kallio, keskinopeudella 26,5km/h. Kallio ajoi suunnitellusti vain ensimmäiset kaksi kierrosta ja hän ajoi toisen kierroksen reilun tauon jälkeen edellisestä. Ruttotohtori Heinonen ajoi toisiksi nopeimman ajan ja keskinopeudeksi saatiin 23,86km/h. Lampinen oli toisen kierroksen kolmanneksi nopein, keskinopeus 16,37km/h. Kallion lisäksi tässä kohtaa tappileivät pussiin laittoi Rantasalmi.

Alina Kluzsewski
Jarno Jönkkäri

Toisen kierroksen jälkeen uralla hiljeni hieman, mutta osa ajoi kierroksena melko nopealla rytmillä. Kello yhden aikaan Lahtinen ilmoitteli starttaavansa kolmannelle kierrokselle. Kolmannen kierroksen nopein aika meni tällä kierroksella Heinoselle, jonka keskinopeus oli 23,78km/h. Toisiksi nopein oli Vaarala, keskinopeus 15,64km/h ja kolmanneksi nopein tälläkin kierroksella Lampinen ja hänen keskinopeutensa oli 15,08km/h. Kolmannen kierroksen jälkeen Kluszewski ilmoitti, ettei aio enää lähteä viimeiselle kierrokselle.

Lahtinen lähti viimeiselle kierrokselle jo kahden aikaan, eli melkein heti kolmannen kierroksen perään. Myös muutamat muut lähtivät viimeiselle kierrokselle jo ennen pimeän saapumista. Osa taas lähti katsomaan vasta pimeässä uran tunnelmaa ja perinteisesti väliaikapisteelle oli laitettu valaistusta tunnelmaa luomaan. Viimeisen kierroksen nopein oli Heinonen ja keskinopeus hänellä oli 21,91km/h. Toisiksi nopein oli Vaarala ja kolmanneksi nopein Lampinen.

Joonas Kallio

Kokonaiskilpailun voitti siis Heinonen, joka suoritti 7,8km x 4 matkan ajassa 1h 18min, jolloin hänen aikansa on uusi Mini Distancen kokonaiskilpailun rataennätys. Toiseksi sijoittui Kirsimarja Lampinen, ajalla 1h 58min 26sek. Kolmannelle sijalle Matti Vaarala, ajalla 2h 6min 26sek.

Kilpailussa palkittiin myös kilpailun nopein kierrosaika, joka meni siis Joonas Kalliolle. Lisäksi parhaan asun palkinnon sai Pinja Rantasalmi & handlerinsa, jotka olivat pukeutuneet teletapeiksi. Kilpailun asujen äänestys käytiin Facebookissa. Pisimpään uralla tunnelmoinut-palkinnon sai Toni Miettinen ja kilpailun tsemppariksi nimettiin Sirpa Säilä. Lisäksi seuran PJ Juha Leppäkynnäs piti pienen puheen, jossa kiitteli seuran erittäin ahkeria talkoolaisia. Tunnustusta aktiiveille talkoolaisille sateli myös kilpailijoiden puolelta, jotka ovat kiitollisia, että Suomessa meillä on näin aktiivista kilpailu- ja tapahtumatoimintaa. Kiitos kuuluu tietysti myös kilpailijoita, joita ilman ei kilpailuja voida järjestää. Tämänkin kilpailun tulevaisuuden turvaaminen vaatisi lisää osanottajia.

Syksy on viime viikkoina ollut sairastapausten aikaa, sillä erilaiset flunssat ja muut vastaavat ovat kaataneet ihmisiä vuoteen pohjalle. Tästäkin sai seuran kilpailujärjestelyt osansa, mutta näistä hankaluuksista huolimatta kilpailut saatiin onnistuneesti järjestettyä. Iso kiitos niille henkilöille, jotka olivat jälleen valmiita joustamaan ja venymään tapahtuman eteen. Livestriimissä juontanut Camilla Backman-Koskinen on upea esimerkki auttamisenhalusta. Hän tuli juontamaan lyhyellä varoitusajalla aivan pienen vauvan kanssa pitkäksi päiväksi ja jaksoi ylläpitää positiivista ilmapiiriä. Ja iso kiitos myös tuomarille Aija Mäkiaholle, joka saatiin lyhyellä varoitusajalla paikkaamaan äkillistä poissaoloa.