Jämin talvi SM


Jämi SM 11.-12.2.2023

Vuodet eivät ole veljeksiä, sanoo vanha sananlaskukin. Viime vuonna lunta tuli paljon ja sitä riitti niin pitkään, että kevätkisakin jouduttiin perumaan. Tänä vuonna Keski-Eurooppaa myöten ollaan kärsitty vähäisistä lumimääristä. Ranskan MM-kisat peruttiin, sillä Alpeille tuli lunta myöhään. Hankalaa on ollut isossa osaa Suomeakin: jäätikkökelejä on piisannut. Jämillä uria ollaan pystytty pitämään ajokunnosssa vaihtelevasti. Juuri kisaviikon alussa yllättivät taas lämpimät keväiset säät ja reittien kuntoa tarkistellessa huomattiin, että vaikka iso osa kisareiteistä olikin ajettavassa kunnossa, niin paikoitellen oli myös aivan liian jäisiä osuuksia. Koska lunta ei ole ollut koko talvena liikaa, se tiesi sitä, että lumen ajaminen uralle tulisi olemaan vaikeaa. Lisäksi avoimella lentokentällä sijaitsevan varikon kunto mietitytti. Jotkin suomalaisen mytologian sään jumalat olivat kuitenkin puolellamme ja kisaa edeltävänä perjantaina herättiin Jämillä erittäin kauniiseen ja runsaslumiseen talven ihmemaahan. Juuri täydellistä lunta: kosteaa, uran pintaan tarttuvaa nuoskalunta. Aurinko porotti täydeltä taivaalta ja yön talkootyöt kruunasi tähtitaivaalla räiskyvät revontulet. Voiko kilpailuviikonloppu alkaa?

Pasi Heinonen SP8
Pasi Heinonen SP8

Lauantain kilpailupäivä vietettiin niin ikään upeassa aurinkoisessa pakkassäässä. Ensimmäisenä starttasi kilpailun isoin, eli kahdeksan koiran luokka, matkana 17,8 km. Luokkaan oli ilmoittautunut kuusi valjakkoa, josta yksi ei startannut. Luokan nopeimman ajon lauantaina ajoi järjestävää seuraa edustava Pasi Heinonen. Toiseksi nopeimman ajon luokassa ajoi Pia-Liisa Alpua, joka edustaa Carelian EastPoint-seuraa. Kolmannelle sijalle ylsi Kymen Vetokoiraseuran Vesa-Pekka Lehtomäki. Kokonaisuudessaan luokassa ajettiin lauantaina mukavia keskinopeuksia. Heinosen keskinopeus lauantaina oli 31,56 km/h, Alpuan 29,15 km/h, Lehtomäen 28,14 km/h, Mäki-Arvelan 27,25 km/h ja Parikan 26,35 km/h.

Vesa-Pekka Lehtomäki SP8
Vesa-Pekka Lehtomäki SP8

Kuuden koiran luokkaan ilmoittautui seitsemän valjakkoa, joista kuusi starttasi. Matkana luokassa oli 13 km. Kaikki luokan kilpailijat ajoivat siperianhuskyilla. Luokassa järjestettiin siperianhuskyseuran toimesta myös SM REK-koe. Lauantain nopeimman ajon ajoi L-SVU:lainen Susanna Bürkland, toiseksi Siperianhuskuseuraa edustava Teemu Leino ja kolmanneksi nopein aika oli Ari Savolaiselle, joka edustaa myös Länsi-Suomen valjakkourheilijoita. Kuudesta startanneesta valjakosta yksi keskeytti kilpailun. Serafia Savolainen kaatui uralla ja saateltiin takaisin varikolle. Koirat ja kuski kuitenkin selvisivät ilman vahinkoa.

Neljän koiran valjakkoajon luokassa ilmoittautuneita oli mukava määrä: 20 valjakkoa. Yksi ilmoittautuneista ei startannut, joten loppujen lopuksi lauantaina oli 19 SP4-luokan starttia. Sääntöjen mukaan talven SM-rekiluokissa kaikki valjakot osallistuvat yleiseen sarjaan ja lisäksi, mikäli RNB1- ja RNB2-valjakoita on viisi kappaletta, jaetaan näissä myös omat SM RNB-arvot. RNB2-valjakoita ei luokassa startannut yhtään mutta RNB1-valjakoita luokan osallistujista oli 11. Päivän nopein ajo 8,9 km uralla oli Tiina Hakalan (L-SVU) suoritus lähes 32 km/h keskinopeudella. Toisiksi nopein lauantaina oli Joonas Kallio (L-SVU), keskinopeudella 31,34 km/h. Kolmanneksi nopein oli Jenni Kreivin (Uudenmaan vetokoiraurheilijat ry) valjakko keskinopeudella 30,58 km/h. RNB1-mitaleissa kiinni lauantaina oli nopeimpana L-SVU:lainen Johanna Pelli (keskinopeus 27,94 km/h), toisena samaa seuraa edustava Susanna Bûrkland (keskinopeus 26,77 km/h) ja kolmantena myöskin L-SVU:ta edustava Marjukka Lehtimäki (keskinopeus 25,6 km/h). Neljän koiran luokassa siperianhuskyjen osalta toteutui myös SM REK-koe.

Anu Parikka SP8
Anu Parikka SP8

Lauantaina ajettiin SM-luokkien lisäksi yksipäiväinen harrasteluokka, johon oli mahdollista ottaa osaa 1 - 4:llä koiralla. Neljätoista valjakkoa otti osaa 4,9 km harrasteluokkaan. Osa luokan osallistuneista oli ensikertalaisia ja toivottavasti kilpailukärpänen puraisi heitäkin. 

Viimeisenä hienon kilpailupäivän kruunasi järjestetty lastenluokka, jossa nähtiin huimapäisiä suorituksia tulevaisuuden lupauksilta. Osa luokan kilpailijoista ovat jo melkoisia konkareita ja ajan kiitämisen voi nähdä seuraamalla tätä luokkaa. Kohta nuo hurjapäät jo viilettävät oikeissa kilpailuluokissa.

Lauantai-illalla Jämi Hotellilla järjestettiin jo melkein perinteeksi muodostunut Musher Dinner. Meillä on mahtava kilpailupaikka, jossa meillä on mahdollisuus tämänkaltaisiin palveluihin. Jämi on kilpailupaikkana näyttävä ja toimiva kokonaisuus. Kilpailujen osallistumismaksulla voimme tarjota osallistujille kuivat ja lämpimät toimistotilat, pukuhuoneet, sisävessat ja peseytymismahdollisuudet saunan kera. Majoitus- ja ravintolapalvelut A-oikeuksineen palvelevat kilpailuväkeä yömyöhälle ja olemme erittäin kiitollisia yhteistyöstä paikallisten yrittäjien kanssa.

Ari Savolainen SP6
Ari Savolainen SP6

Sunnuntaina saimme hieman perinteisemmän Jämin sääilmiön, eli tuulen. Vaikka sää olikin lauantaita lauhempi, niin tuuli teki siitä lauantaita viileämmän tuntuisen. Sunnuntaiksi oli luvattu reippaita lämpöasteita päivälle, joten kilpailustartit aloitettiin jo kello yhdeksän. Sunnuntainakin aloitettiin SP8-luokalla. Ykköspaikkansa piti Pasi Heinonen, joten Heinosesta tuli SP8-luokan suomenmestari. Rataennätyksiä pistettiin myös uudelleen, sillä Pasin lauantain ajo oli 17,8 km uralla nopein tähän asti ajettu. Toista paikkaa pitänyt Pia-Liisa Alpua joutui uralla keskeyttämään suorituksensa ja SM-hopeasijalle ajoi Vesa-Pekka Lehtomäki. Sampsa Mäki-Arvelan (L-SVU) suoritus ei ollut aivan yhtä vahva kuin lauantaina ja hänen ohitseen SM-pronssipallille ajeli Suomalaista siperianhuskyseuraa edustava Anu Parikka. Useampi tästä luokasta on tähtäämässä Ruotsissa järjestettäviin MM-kilpailuihin ja tämä toimi yhtenä välietappina kohti kauden pääkilpailua.

Pia Lumme harrasteluokan lähdössä
Pia Lumme harrasteluokan lähdössä

Kuuden koiran luokassa ei tapahtunut yhtä suuria muutoksia kuin edellisessä luokassa. Sijoitukset eivät muuttuneet lauantaista, joten SM-kultaa voitti Susanna Bürkland, hopeaa Teemu Leino ja pronssia Ari Savolainen. Tässä luokassa oli jaossa kahdet SM-tittelit, sillä sääntöjen mukaan SM-kilpailuissa jaetaan sekä yleisen luokan palkintosijat sekä RNB-arvot, mikäli RNB-rotuja on viisi. Edellä mainitut sijoittuneet olivat siis sekä SM- että SM RNB1-arvoisia.

Sunnuntaina neljän koiran luokassa nähtiin 18 starttia. Tanja Rantanen keskeytti kilpailun lauantain jälkeen. Sunnuntainakin nopeimman ajan ajoi Tiina Hakala, voittaen siis suomenmestaruuden. Tiinan lauantain suoritus rikkoi 8,9 km uran nopeusennätyksen puolella sekunnilla. Tiinan keskinopeus molemmilta päiviltä oli 31,55 km/h. Päivän toisiksi nopeimman ajoin ajoi L-SVU:n Ville Rakkolainen, ja tämä suoritus riitti nostamaan Villen sijoituksen SM-pronssipallille. Ville paransi suoritustaan lauantaista yli puolella minuutilla ja keskinopeus sunnuntaina oli 31,04 km/h. Joonas Kallion sunnuntain suoritus kuitenkin riitti hopeasijan säilyttämiseen. Myös Johanna Pelli paransi suoritustaan lauantaista ja hänen sunnuntain keskinopeutensa oli 28,31 km/h. Johanna voitti tällä suorituksella SM RNB1-kultaa. Susanna Bûrkland säilytti hopeasijansa, sekä Marjukka Lehtimäki pronssisijansa.

Sampsa Mäki-Arvela SP8
Sampsa Mäki-Arvela SP8

Seura onnittelee kaikkia menestyneitä ja suorituksiinsa tyytyväisiä kilpailijoita. Kilpailu vaikutti kaikin puolin onnistuneelta tapahtumalta ja saadut palautteet tukevat tätä väitettä. Järjestelyt kokonaisuutenaan saavat positiivista palautetta ja uraa pidettiin erittäin hyvänä. Lisäksi positiivista palautetta tuli kilpailuiden avuliaasta ja hyvästä tunnelmasta. Aikatauluista on tullut kehitysehdotuksia. Säännöllisesti toivotaan useampaa ajajienkokousta, jotta myöhempiin luokkiin osallistuvien ei tarvitsisi tulla kilpailupaikalle niin aikaisin. Kahden ajajienkokouksen järjestäminen on katsottu kuitenkin hankalaksi järjestää, sillä kilpailuissa on vain yksi tuomari, jota tarvittaisiin tuolloin samanaikaisesti sekä tuomaroimassa että ajajienkokouksessa. Kahden tuomarin hankkiminen vain ajajien kokousta varten ei ainakaan toistaiseksi ole katsottu olevan mahdollista. Aikatauluihin liittyvät palautteet ovat myös hieman ristiriitaisia keskenään, joka vaikeuttaa niiden muuttamista. Osa toivoo aikaisempia lähtöaikoja, kun taas osa toivoisi, että lähdöt olisivat myöhempään. Ihmiset karkeasti jakautuvat aamu- ja iltavirkkuihin ja molempia on hankala palvella samaan aikaan. Musher Dinner keräsi myös jonkin verran palautetta ja sen kehittämiseksi tullaan tekemään muutoksia.


Jämin talvi SM ajetaan 11. - 12.2.2023 alle tulevat ilmoittautumislinkit sekä itse kisaan, että musher dinnerille. Oheisesta linkistä pääset kilpailun Facebook tapahtumaan: Jämi SM 2023

SUNNUNTAIN LÄHTÖLISTAT TULEVAT ALLE. HUOMIOITHAN ETTÄ SUNNUNTAIN ENSIMMÄINEN STARTTI ON AIEMMASTA TIEDOSTA POIKETEN KELLO 9:01


GPS-seurannan ilmoittautumislinkki GPS-ilmo

 HUOM! 22.1. on kisoihin lisätty myös SP6-luokka, joka siirtyi Jämin kisoihin Ohkolan peruuntumisen vuoksi. Kisoihin tulossa myös SHS:n järjestämä REK-koe, josta infot alla.

Rekikoirien kilpailukoe

Luokat: SM-REK SP4, SM-REK SP6, SM-REK SP8

Kokeen tuomari Kari Tolkkila

Koetoimitsija Aija Mäkiaho

Ilmoittautuminen:

talvikilpailu@siperianhusky.fi

(kuitti maksusta, luokka, ajaja, rotu)

Viimeinen ilmoittautumis päivä 5.2.

Linkki sirulistaan joka tulee lähettää Ilmoittautumisen yhteydessä: SIRULISTA

Koemaksu 30€

Pelkkään kokeeseen osallistuvalta koemaksu + ratamaksu 250€ (ratamaksu maksetaan L-SVU ilmoittautumisen kautta)

Maksutiedot:

Saaja: Suomalainen siperianhusky seura ry

Tilinumero FI2051080220058960

Viite 7689

 Nähdään Jämillä!


Luokkainfoa:

Harrasteluokka

 SP1-4H ajetaan 1-4 koiralla ja kilpailuvälineen tulee kilpailusäännöt täyttävä ja koiramäärälle soveltuva. 

Kilpailuluokat

Kilpailuluokissa on mahdollista kisata SM-arvoista myös arktisten rotujen luokissa, joihin RNB-tekstit viittaavat. Alla tästä pieni info helpottamaan ilmoittautumisen luokkavalintaa.

"Rekisteröityjen arktisten rekikoirien luokissa jaetaan SM-arvot mikäli ko. luokissa on vähintään viisi kilpailijaa. RNB1 = siperianhuskyt, RNB2 = muut arktiset rekikoirarodut. / National championship titles are valid to arctic breeds if classes have more than five (5) participants. RNB1 = Siberianhusky, RNB2 = other arctic breeds."